Aty van der Spek.
Aty van der Spek. eigen foto
#wijzijnwijk

,,Iedereen had zijn eigen verhaal” aldus Aty van der Spek over wonen in de binnenstad van Wijk bij Duurstede

7 maart 2023 om 16:38 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Aty van der Spek is geboren in Leerdam. Hij is 69 jaar en woont al vanaf 1977 in Wijk bij Duurstede.

door Hannie Schaddee

,,Destijds werkte ik in IJsselstein en we waren op zoek naar woonruimte in IJsselstein en in een straal van 30 km daar rondom heen. In Wijk bij Duurstede hoefde je niet economisch gebonden te zijn en daar zagen we een mooi huis in de binnenstad. Toen we er gingen kijken hoorden we van een buurvrouw dat een ander pand, wat veel mooier was, ook te koop zou komen. We hebben gewoon aangebeld en dat pand hebben we toen kunnen kopen. We hebben er 40 jaar heel prettig gewoond. We hadden geen idee hoe Wijk bij Duurstede was, want we kenden het helemaal niet en in de eerste jaren hebben we ook nog het plan gehad om toch weer weg te gaan van hier. Dat kwam doordat we aanvankelijk kerkelijk geen aansluiting vonden. Maar uiteindelijk hebben we het geaccepteerd, en voelden we ons hier thuis.”

Aty is 25 jaar in IJsselstein blijven werken en toen het bedrijf failliet ging is hij zzp-er geworden. Ondanks dat Aty de pensioengerechtigde leeftijd al heeft bereikt werkt hij nog steeds 4 dagen per week hier in Wijk. ,,Maar we nemen wel langere vakanties, hoor. We gaan er samen langere periodes lekker tussenuit, dat vinden we heerlijk; maar werken doe ik ook nog steeds heel graag.

In de binnenstad wonen was erg leuk en gezellig; je bent er onderdeel van. Iedere persoon had zijn eigen verhaal en het ontmoeten van de Wijkse mensen vond ik heel interessant. Ik hoorde bijvoorbeeld dat jaren geleden mensen hier kwamen wonen om te werken aan de sluis en je had in de binnenstad ook een ontmoetingsplek: ‘ ‘t Stekkie’. 

Doordat ik lid was van de kerkenraad ging ik ook bij allerlei mensen op bezoek. Nu doe ik dat niet meer, ik heb dat 30 jaar gedaan en nu coördineer ik nog de diensten in het E & E.

Ik vind wel dat het veranderd is in Wijk bij Duurstede de laatste jaren, er zijn meer mensen van buitenaf bijgekomen en daardoor ervaar ik de onderlinge sociale samenhang wel als minder. En het komt vast ook omdat we nu buiten het centrum wonen. 

Maar het is goed zo, ik mis het niet. Eigenlijk mis ik niets hier in Wijk bij Duurstede, we hebben het goed en zullen hier ook blijven; onze kinderen en kleinkinderen wonen hier ook.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie