Janita en Harrie Groeneveld.
Janita en Harrie Groeneveld. Hannie Schadee
#wijzijnwijk

,,Je bent zo in de natuur”

24 januari 2023 om 16:21 Mensen #wijzijnwijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Vanuit Zwolle solliciteerde Harrie Groeneveld (65) naar een baan als onderwijzer in 1978. Hij was verloofd met Janita (65). ,,Er was weinig werk in die tijd en in Wijk bij Duurstede mocht ik een proefles geven,” vertelt Harrie. Na wat omzwervingen werd het een baan op de Klimop, in de Noorderwaard, waar Harrie 8 jaar zou blijven.

door Hannie Schadee

,,We kenden Wijk bij Duurstede helemaal niet,” zegt Janita. ,,Ik werkte op een bank in Zwolle en toen Harrie een baan had, besloten we te trouwen, zodat Harrie niet in dienst hoefde. Het eerste jaar van ons huwelijk mocht ik niet werken, anders moest Harrie alsnog in dienst. Harrie pendelde de eerste maanden van ons huwelijk in het weekend heen en weer, want woonruimte hadden we nog niet. Doordeweeks logeerde Harrie hier bij een collega, maar vrij snel kregen we een flat toegewezen. Inmiddels wonen we hier dus ruim 43 jaar en als je ergens zo lang woont, raak je vergroeid met je omgeving en wil je niet meer weg.

In het begin moesten we wel wennen aan de gewoontes hier, in het toen nog veel kleinere Wijk bij Duurstede. Mensen kwamen hier gewoon langs, zonder afspraak, dat waren we in Zwolle niet zo gewend.” 

Janita ging vrijwilligerswerk doen en Harrie ging op voetbal. Janita hielp op school en bij de speel-o-theek en heeft ook 12 jaar voor     ‘Passage’ vrijwilligerswerk gedaan. 

Harrie werd in 1986 directeur van een nieuwe school, de Regenboog, in de Horden en werkt ook nu nog steeds een paar uurtjes in het onderwijs.

,,We zitten beiden op het stembureau, Janita is vrijwilliger bij de bibliotheek en ik ben lid van de vogelwerkgroep,” zegt Harrie. ,,Je bent hier zo in de natuur en dat vinden we heel fijn, want we fietsen veel.” Janita vindt de fietspaden in Wijk niet overal even overzichtelijk en veilig en Harrie vindt dat het aanbod van seniorenhuisvesting verbeterd mag worden. ,,Jazz bij Duurstede vonden we altijd erg leuk, net als Kleurrijk Wijk, we hebben veel contacten hier, ook door ons kerkelijk werk. Onze kinderen wonen ook hier in de buurt, dus we willen graag nog lang hier blijven wonen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie