Kees Elkhuizen
Kees Elkhuizen Nieke Eigenhuis
#wijzijnwijk

Het Wijkse paradijs

Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE In de jaren ’80 kwam Kees Elkhuizen (88) naar Wijk bij Duurstede. Hij werkte in Utrecht en wilde wat dichterbij gaan wonen. ,,Ik pakte een passer, zette die op Utrecht en tekende een cirkel van 60 km in de rondte. Zo kwam ik in Wijk terecht.”

Kees begon als bloembollenkweker. Op zijn veertigste besloot hij rechten te gaan studeren en hij werd jurist. Dat wilde hij al van kinds af aan: “Ik was vijftien toen een docent plantenkunde zei dat hij rechten zou gaan studeren. Ik zei meteen ‘dat wil ik later ook’.”

Toen Kees daardoor later in Wijk bij Duurstede terecht kwam, was de stad nog zo goed als leeg. Er waren allerlei plannen om nieuwe wijken te bouwen. ,,Ik mocht me bemoeien met de bouw van mijn huis omdat het zich nog in een vroege fase bevond. Ik zou de eerste bewoner zijn, dus het is nu naar mijn wens.”

Voor Kees is Wijk bij Duurstede een fijne plek om te wonen. “Het is een paradijs op aarde waarin het goed wonen en leven is voor de inwoners. Er is schone lucht en we hebben een schone rivier. Ook hebben we geen last van drukke snelwegen of luchtvaart waardoor de vogels kunnen broeden en de natuur een grote rol speelt.” Die natuur is voor Kees een heel belangrijk deel van de stad. Hij vindt dat we mooie, verzorgde wijken hebben in een prachtige omgeving. “Er zijn mooie wandel- en fietspaden. Maar die vormen tegelijkertijd wel een nadeel.” 

Die fietspaden mogen namelijk breder als het aan Kees ligt: ,,Als ik richting Leersum fiets zijn de fietspaden heel smal of ze zijn er niet. Dan komt er weer een grote wagen langs die rakelings langs mijn elleboog scheert. Als ik even om zou kijken lig ik er haast onder. Dat is levensgevaarlijk.” Hetzelfde geldt voor wandelen, vertelt Kees. ,,Ik loop graag naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Je ziet een bootje en je geniet. Maar die rust wordt wel verstoord zodra je opzij moet voor auto’s die constant langsrazen.”

Hoewel er dus het een en ander veranderd zou mogen worden van Kees, is hij tevreden als inwoner van de stad. ,,De natuur, de omgeving en de geschiedenis zijn zo bijzonder. Je kan echt merken dat we een oud stadje zijn. Het hele verleden van Wijk is zo indrukwekkend.” En dat maakt de stad voor Kees zo mooi.        

Door Nieke Eigenhuis

advertentie