Het toenmalige college met Frits Naafs, Miek de Jongh en Anton Houtsma
Het toenmalige college met Frits Naafs, Miek de Jongh en Anton Houtsma Stichting Wijkse Projekten

Stichting Wijkse Projekten: drie kernen, één gemeente

15 maart 2022 om 07:36 Evenementen

WIJK BIJ DUURSTEDE Vanaf 1979 heeft de Stichting Wijkse Projekten mooie initiatieven gesteund van de inwoners in de gemeente. Hierdoor konden mooie projekten worden gestart en uitgevoerd. Nu de Stichting Wijkse Projekten is gestopt kijkt Wijks Nieuws met voormalig bestuurslid Jan Kemink terug op een aantal van die mooie projecten.

door Ali van Vemde

In begin jaren ‘90 lag de nadruk nog vooral op theaterstukken, maar dit veranderde rond 1995. Kemink kijkt met veel plezier terug op de afscheidsavond van notaris Van Nielen. „Het was een bijzondere avond.” Bij de pensionering van de notaris werd in theater Rondeel een afscheidsavond georganiseerd, op initiatief van Peter van der Hoeven. Het werd een avond met muziekoptredens, sketchjes en een toverlantaarn presentatie met beelden van oud-Rotterdam, de plek waar Van Nielen is geboren. In de jaren dat Van Nielen notaris was in Wijk bij Duurstede heeft hij, in stilte, veel financiële steun gegeven aan verschillende organisaties. Bij zijn afscheid schonk hij een mooi bedrag aan de Stichting Wijkse Projekten. Kemink: „Dit bedrag is verschillende keren gebruikt bij het opstarten van projecten, maar omdat de stichting vond dat elk project zichzelf moet bedruipen, is dit bedrag altijd beschikbaar gebleven. Het hielp ons wel om mooie nieuwe projecten te kunnen realiseren in de beginfase.”

Verenigingen en organisaties bij elkaar brengen, dat was het doel van de Stichting Wijkse Projekten. In 1995 begonnen de voorbereidingen op de samenvoeging van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede tot één gemeente. Hiervoor werd onder andere het 3 Kernen Overleg in het leven geroepen met Maarten Pouw als voorzitter. In samenwerking met de gemeentelijke werkgroep werd een grootse openingsmanifestatie georganiseerd op 6 januari 1996. Het werd een groots festijn in de Veilinghal. Hierbij waren zowel inwoners uit Cothen, Langbroek en Wijk betrokken. Er was een grote verenigingsmarkt, er waren podiumoptredens en de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Wijk bij Duurstede werd hier gehouden. Op de verenigingenmarkt konden alle verenigingen uit de drie kernen zich presenteren. Er waren maar liefst 60 kramen, desondanks moest een aantal organisaties teleurgesteld worden. Er was ook een podium voor toneelvoorstelling en muziek. Het optreden van het toenmalige college met Miek de Jongh, Frits Naafs en Anton Houtsma was hilarisch. Het doel van deze dag om de saamhorigheid tussen de burgers te bevorderen is zeker bereikt.

Toen bleek dat verenigingen vaak moeite hadden om bijvoorbeeld stukjes in de krant te krijgen, werd de WijkWijzer in het leven geroepen. In een tweemaandelijkse glossy die huis-aan-huis werd bezorgd was onder andere een activiteitenkalender te vinden met daarnaast korte stukjes tekst, waarin verenigingen en organisaties uit de drie kernen zich konden presenteren. Daarnaast verscheen in de Wijkse Courant wekelijks ook nog een activiteitenkalender. Omdat verenigingen in de laatste bijeenkomst in het 3KO aangaven ook moeite te hebben om bestuursfuncties vervuld te krijgen werd de Stichting Vrijwilligers VacatureBank opgericht, een samenwerking met de Rabobank, Planmaster Uitzendbureaus en SWP. Dit ging later over in Steunpunt Vrijwilligerswerk dat inmiddels onderdeel is van Stichting Binding met Frank Brouwer als drijvende kracht.

Feest bij de samenvoeging van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede tot één gemeente.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie