Opvoering De Wijkse Kater
Opvoering De Wijkse Kater Stichting Wijkse Projekten

Stichting Wijkse Projekten: vanaf de jaren ‘80 veel mooie theaterproducties

23 februari 2022 om 10:09 Achtergrond

WIJK BIJ DUURSTEDE Vanaf 1979 heeft Stichting Wijkse Projekten mooie initiatieven gesteund van de inwoners uit de gemeente. Hierdoor konden mooie projecten worden gestart. Nu de Stichting Wijkse Projekten is gestopt kijkt Wijks Nieuws met voormalig bestuurslid Jan Kemink terug op een aantal van deze mooie en bijzondere projecten.

door Ali van Vemde

In de begintijd van de Stichting Wijkse Projekten werd ook financiële ondersteuning gegeven. In die tijd waren het vooral theaterproducties die werden gesteund. Na het grote succes van de ‘Drei Groschen Oper’ in 1986 volgde in 1987 de volgende voorstelling van Roel Tijhof en Rob Marsman in de Agnietenhof in Tiel. Dit keer ‘Mahogony’, naar de opera van Kurt Weill. Een jaar later wordt in Centrum Rondeel een fototentoonstelling georganiseerd: Sehnsucht. In datzelfde jaar is er een grote opvoering in steenfabriek De Bosscherwaarden, naar een idee van Wernard Zilver. Hij is tevens verantwoordelijk voor de regie van het stuk ‘Zeitgeist’, van Rainer Werner Fassbinder.

DE WIJKSE KATER Enkele jaren later, in 1993/1994 is het tijd voor weer een groots project. Dit keer naar een idee van Karel Schneider, die ook de regie heeft. Het stuk is gebaseerd op het toneelstuk ‘De Wijze Kater’ van Herman Heijermans, een stuk uit 1917 en een satire op de kapitalistische maatschappij en op de vervreemding van de natuur. Het publiek maakt kennis met de corrupte hofhouding van een ingebeelde staat. De kater krijgt een rechtersfunctie en spreekt recht volgens de principes van het natuurrecht. Al halverwege 1993 beginnen de voorbereidingen, de voorstelling volgt in 1994. In een artikel in de Wijkse Courant wordt gemeld dat Karel Schneider met deze musical een oude droom in vervulling wil laten gaan. Het wordt een grootse productie waar zo’n dertig tot vijftig spelers aan meedoen. Tevens komt er een speciaal orkest, onder leiding van componist/muzikant André Remkes.

WIJKS FEESTJE Evenals bij eerdere producties worden de rollen vrijwel geheel door Wijkse spelers ingevuld en ook de medewerkers zijn plaatsgenoten. De productie wordt opgevoerd in zowel Wijk bij Duurstede als Cothen. Kemink kijkt er met heel veel plezier op terug. „Het stuk kon rekenen op zo’n 1200 bezoekers. In Cothen hadden we een oplopende tribune met een gangpad in het midden. Sander Gieling speelde de rol van Kater fantastisch. Maar ook Nelleke Lengkeek, die in het stuk een dubbelrol had als kattenmepper en als opperhoutvester, speelde geweldig. Zo kwam ze in een sm-pakje op de motor door het gangpad scheuren.” Speciaal voor deze voorstelling werden liedjes geschreven en er was een Rattenkoor. Ook scholieren deden mee. Niet alleen  waren er rollen voor de leden van Toverdo, ook de Wijkse middenstand was ruim vertegenwoordigd. Om er enkele te noemen: Mannie ter Steeg als schoenlapper en opperschenker en Lien de Kruif als gravin. Ook financieel droeg de middenstand een groot deel bij om deze voorstelling mogelijk te maken. Een stuk waar nog steeds over wordt gesproken!

De opvoering van 'De Wijkse Kater'
advertentie
advertentie