De Driestuivers Opera uit 1986
De Driestuivers Opera uit 1986 Stichting Wijkse Projekten

Stichting Wijkse Projekten: vanaf de jaren ‘80

9 februari 2022 om 08:12 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Vanaf 1979 heeft Stichting Wijkse Projekten mooie initiatieven gesteund van de inwoners uit de gemeente. Hierdoor konden mooie projecten worden gestart. Nu de Stichting Wijkse Projekten is gestopt kijkt Wijks Nieuws met voormalig bestuurslid Jan Kemink terug op een aantal van deze mooie en bijzondere projecten.

door Ali van Vemde

De Wijkse Week is de basis geweest voor het oprichten van de Stichting Wijkse Projekten (SWP). Dit gebeurde in samenwerking met de winkeliers in de binnenstad. Tot 1983 was SWP hierbij betrokken.

Muziek in de tent viel vele jaren lang onder de vleugels van SWP. De werkgroep, die muziekevenementen organiseerde bij Kasteel Duurstede, bestond uit Peter van der Hoeven, Tom van Ginkel en Inez Kooger. Stichting Kasteel Cultureel heeft het stokje overgenomen en organiseert nog steeds gedurende de zomermaanden gezellige muziekmiddagen op de zondag.

OPERA Een groots evenement vond plaats in 1986 met de uitvoering van de ‘Driestuiversopera’, gebaseerd op de ‘Drei Groschen Oper’ van Bertolt Brecht en Kurt Weill. Hiervoor verzorgde SWP de organisatie, waaronder de zakelijke contacten, auteursrechthebbenden, het drukwerk en de public relations. Sponsors werden gevonden in het Anjerfonds, de Gelders Utrechtse Spaarbank en de gemeente Wijk bij Duurstede. De initiatiefnemers van dit grootse project, dat werd opgevoerd op het kasteeleiland, waren Roel Tijhof en Rob Marsman. Op 30 en 31 mei en 1 juni werd de voorstelling gebracht en het werd een groot succes.

WIJKSE TALENTEN Marsman en Tijhof hadden al de nodige bekendheid door de musicals die zij zelf schreven. Tijhof begon met een klein groepje acteurs die al eerder meespeelden in zijn producties, waaronder Ineke Fraza en Marjolijn Kater. Ook ervaren toneelspelers van Toverdo werden er bij betrokken: Maja de Wildt en Karel Schneider. Voor de hoofdrol werd een professionele acteur gevonden in Willem Westerman.  Mirjam van de Veen vervulde tevens een hoofdrol. Daarnaast waren er vele figuranten die de rollen van bendeleden, hoeren, marktverkopers en agenten op zich namen. Een bijzondere gastrol was voor kastelein Henny Peek van ‘De Engel’ die het openingslied ‘Mackie Messer’ op onnavolgbare wijze wist te vertolken. De muziek voor het stuk werd verzorgd door leden van Harmonie Concordia en andere Wijkse muzikanten. Enkele liederen werden gezongen door een speciaal koor, dat werd samengesteld uit leden van zangkoor Concordia en de Freedom Singers. Het koor stond onder leiding van Harry Seelen.

PARODIE Deze ‘Driestuiversopera’ was zeker geen zwaar, pathetisch theaterstuk. Tijhof maakte er een soort musical van, waarin gesproken tekst werd afgewisseld met muziek en zang. Het was een stuk met een ‘dubbele bodem’, maar zeker geen moeilijk stuk. Door er een komisch stuk van te maken was het voor iedereen leuk om naar te kijken.

Volgende week meer over de voorstellingen die tussen 1980 en 1995 plaatsvonden.

Het logo van de Wijkse Week begin jaren '80
advertentie
advertentie