Jan Oechies (WABO)
Jan Oechies (WABO) Oechies

Drie op een Rij: de WABO is de club waar Genieten, zo veel als mogelijk het jaarthema is

8 februari 2022 om 15:10 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Het aantal ouderen stijgt en dat zal de komende jaren alleen maar doorgaan. Maar, tellen deze ouderen nog mee in de huidige samenleving? In de rubriek Drie op een Rij vraagt WijksNieuws aan drie verschillende organisaties, waar veel ouderen zich bij hebben aangesloten, wat zij hiervan merken. De Zonnebloem, de WABO en Verbonden Buurt geven een reactie. Vandaag: de WABO.

door Ali van Vemde

De WABO telt op dit moment 305 leden en dit ledental stijgt gestaag. „Bij de WABO merken we dat inwoners van Wijk, Cothen en Langbroek zich opgeven als wij via ‘t Groentje verslag doen van onze activiteiten,” zegt Jan Oechies. „De opkomst bij onze activiteiten stijgt ook. Toen wij in december voor het Huis van de Gemeente iets lekkers en leuks uitdeelden aan onze leden, kwam 80% van onze leden bij ons langs.”

De WABO organiseert bingo en kaartmiddagen in het E&E. „Ook organiseren wij daar de ouderenlunch op de Dag van de ouderen, dit jaar op 7 oktober. Overigens zijn alle ouderen in Wijk dan welkom. Wij hebben koffieochtenden in Calypso. We gaan in Calypso met elkaar naar de film. Als de pandemie geen roet in het eten had gegooid, hadden wij twee avonden in december met een touringcar met 50 leden naar een voorstelling van Tineke Schouten in Veenendaal gegaan. Voor dit jaar staan er vanaf maart meerdere dagtochten op het programma. Wij gaan ook met 50 leden vijf dagen naar het buitenland. Samen met Binding hebben wij meerdere activiteiten in ontwikkeling voor dit jaar. Ons motto voor 2022 is: Genieten zo veel als mogelijk.”

MEER ROLLATORS EN ROLSTOELEN Ook bij de WABO merken ze dat de leeftijd steeds hoger wordt. „Wij merken dat het aantal rollators en rolstoelen toeneemt. Voor onze reizen kan dit een probleem zijn, maar dan zoeken wij een oplossing bij een andere organisatie als bijvoorbeeld de Zonnebloem. Wij willen onze leden waar mogelijk activeren. Wij merken dat bij de bingo en het kaarten door verbondenheid leden elkaar meenemen en helpen. Ook wij merken dat door Corona veel mensen eenzaam zijn. Samen met Binding proberen wij gezamenlijke eetactiviteiten voor deze groep ouderen te organiseren.”

ZORGEN OVER TOEKOMST De kosten van het levensonderhoud zijn gestegen. „Dat raakt ook onze leden. Door een donatie van onder andere de Lionsclub hebben wij een financieel vangnet waarbij wij, weliswaar beperkt, ouderen die een activiteit niet kunnen betalen toch mee kunnen laten doen. Ook wijzen wij mensen de weg om bijvoorbeeld via Binding financiële ondersteuning te krijgen.

EENZAAM DOOR CORONA „Toen het weer mocht zijn onze activiteiten in 2021 druk bezocht. Ons lustrum feest was gepast uitbundig. Iedereen was dolblij dat er weer een feestje gehouden kon worden. Illustratief is ook de hoge opkomst bij onze december activiteit waarbij een heerlijk, lokaal gebakken, kerstbrood en een fles Limoncello werd uitgedeeld aan onze leden. De komende weken komt ons blad WABO uit en verschijnt op onze website www.wabowbd.nl ons activiteitenprogramma. Op de website staat op op welke manier mensen lid kunnen worden van de club waar Genieten, zo veel als mogelijk, het jaarthema is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie