Laura Roosen en Gerda van Berkel van Verbonden Buurt
Laura Roosen en Gerda van Berkel van Verbonden Buurt Verbonden Buurt

Drie op een Rij: Verbonden Buurt vrijwilligers houden een oogje in het zeil

9 februari 2022 om 12:24 Opinie

WIJK BIJ DUURSTEDE Het aantal ouderen stijgt en dat zal de komende jaren alleen maar doorgaan. Maar, tellen deze ouderen nog mee in de huidige samenleving? In de rubriek Drie op een Rij vraagt WijksNieuws aan drie verschillende organisaties wat zij hiervan merken. De Zonnebloem, de WABO en Verbonden Buurt geven een reactie. Vandaag: Verbonden Buurt.

door Ali van Vemde

Dat mensen steeds ouder worden merken ze zeker bij Verbonden Buurt. Laura Roosen en Gerda van Berkel zeggen hierover: „Mensen blijven langer thuis wonen en worden simpelweg ook ouder. Er zijn veel mensen bij wie op een bepaald moment de partner wegvalt, soms hebben deze mensen helemaal geen sociaal netwerk meer hierdoor. Deze mensen komen vaak bij Verbonden Buurt terecht, danwel via een huisarts/hulpverlener, danwel door eigen aanmelding.”

Roosen en Van Berkel leggen uit wat Verbonden Buurt doet. „We zijn er voor iedere inwoner van de Gemeente Wijk bij Duurstede, die door wat voor reden dan ook, aansluiting mist. Verbonden Buurt bestaat uit zeven teams van vrijwilligers die zich willen inzetten voor hun buurtgenoten. Verbonden Buurt wil de kracht van de buurt inzetten om mensen uit hun (sociale) isolement te helpen.”

VRAAG STEEDS GROTER De leeftijd wordt steeds hoger en dat betekent dat er steeds meer zorg nodig is. „Dat merken we zeker. Dankzij de goede gezondheidszorg worden mensen logischerwijs ook steeds ouder. Helaas wonen veel mensen dus (te lang) alleen, sommige mensen spreken dagen niemand. Verbonden Buurt vrijwilligers proberen een oogje in het zeil te houden. De komende jaren wordt de vraag waarschijnlijk alleen maar groter, ouderen zijn steeds meer aangewezen op mantelzorg en zorg vanuit de omgeving.”

ZORGEN OVER TOEKOMST Het komt regelmatig voor dat ouderen zich zorgen maken over de toekomst. „Dat merken we vooral als iemand door overlijden van de partner er ineens alleen voor staat. Hierin verwijzen wij altijd door naar onze sociaal raadslieden en Grip op de Knip. Gelukkig heeft Verbonden Buurt ook vrijwilligers die naast Verbonden Buurt ook ander vrijwilligerswerk doen, zoals bij Humanitas en Schuldhulpmaatjes. Daardoor kunnen mensen nog sneller geholpen worden.”

SCHRIJNEND Door Corona is er de laatste twee jaar maar weinig mogelijk geweest. Ook bij Verbonden Buurt merken ze dat de activiteiten voor ouderen werden gemist. „Absoluut, sinds Corona zijn er meer mensen die aan de bel hebben getrokken. Mensen die in ‘de normale tijd’ een prima netwerk hadden, maar door het wegvallen van deze activiteiten ineens in een gat zijn gevallen. Deze ouderen zagen elkaar middels een activiteit en toen het advies was; contacten verminderen en blijf thuis, is het voor deze groep erg moeilijk geworden. Schrijnend om te zien!”

advertentie
advertentie