Jan Laval toont de poster met zijn beeltenis die in diverse abri's te zien is geweest.
Jan Laval toont de poster met zijn beeltenis die in diverse abri's te zien is geweest. John Beringen

Wijkse Jan Laval is ambassadeur van ‘Week zonder vlees’

Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Afgelopen week werd voor de vijfde keer de ‘Nationale Week Zonder Vlees’ gehouden, een initiatief van vega icoon Isabel Boerdam, oprichter van Green Food Lab in Amsterdam en schrijver van de Vegabijbel. Deze keer werd de actie ondersteund door vijf geselecteerde ambassadeurs, zogenaamde ‘helden’ die twee weken lang op reclameborden te zien waren, waaronder Jan Laval, woonachtig in Wijk bij Duurstede. Hoe kwam hij ertoe om aan deze actie mee te doen? Hij vertelt er meer over. ,,Ik sta prominent op de foto maar voel mij geen held, het gaat om de uitdaging om een week geen vlees te eten. Ik vind koken leuk om te doen en sinds mijn pensionering ben ik kookvrijwilliger in het hospice Kromme Rijnstreek in Houten. Daar kook ik met een team van vijftien kookvrijwilligers voor onze gasten en hun bezoek en andere vrijwilligers. Heel dankbaar werk dat veel voldoening geeft.”

,,Soms wordt er gevraagd om vegetarisch te koken en in het begin was dat best een uitdaging voor mij en moest ik op zoek naar voor mij nieuwe recepten. Zo kwam ik al gauw bij ‘de nationale week zonder vlees’ terecht waar mij een keur aan ideeën werd aangereikt. Sindsdien is de Vegabijbel mijn standaard kookboek, vol met verrassende, eenvoudig te bereiden en lekkere recepten.” 

We zijn doorgeschoten in onze luxe van beschikbaarheid van vleesproducten

MISVERSTAND Laval vindt dat er niet goed wordt gecommuniceerd over het begrip vleesvervangers. ,,Met de term ‘vleesvervanger’ beweer je namelijk impliciet dat vlees noodzakelijk is voor een gezonde voeding. Niets is minder waar. Er zijn gerechten bij de vleet waarin vlees helemaal geen rol speelt en die toch voedzaam, smakelijk en gezond zijn.” Zelf is hij geen fanatiek vegetariër, maar zoals hij ook in het interview met het Radio1 journaal zei: ,,Ik ben flexitariër met gezond verstand. We zijn doorgeschoten in onze luxe van beschikbaarheid van vleesproducten en iedere dag vlees is nergens voor nodig. Het gevolg van minder vlees eten, is meegenomen voor milieu en diervriendelijkheid. Het is dan ook voor mij geen grote moeite om een week geen vlees te eten.” 

GROTE INTERESSE ,,Ik heb wel iets met koken. Voor mijn werk was ik vaak in het buitenland en heb ik vele keukens leren kennen. Inmiddels heb ik een Spaanse schoondochter en van haar heb ik veel van de Spaanse keuken kunnen leren, en nog belangrijker, kunnen proeven! Er zijn zoveel inspirerende vegetarische koks en kookboeken, onlangs las ik TLV van Jigal Krant, een Hollandse Israëlier die een kookboek als een roman weet te presenteren. Geweldige inspirerende ideeën als gevolg.”

SUCCESVOLLE ACTIE Op zijn iPad toont Laval een foto van een abri waarin hij op een poster te zien is waar hij een gerecht aanprijst: Gevulde paprika’s met couscous. Maar liefst tweeduizend posters zijn door het hele land verspreid van de vijf ‘helden’ van de Nationale Week Zonder Vlees met een QR code waarin het favoriete recept wordt omschreven. ,,Hoe je het ook wendt of keert, als iemand besluit om dat gerecht te bereiden, eet hij of zij in ieder geval één dag geen vlees. Zo bezien mag je de actie dan ook wel geslaagd noemen”, zo besluit hij. Op weekzondervlees.nl staat de livestream die bij het begin van ‘de week’ is opgenomen en waar Jan en andere ‘helden’ door Isabel Boerdam geïnterviewd worden. 

advertentie