Iris Meerts nam ,,'t Oranje inwonersboekje van 't Groentje" in ontvangst.
Iris Meerts nam ,,'t Oranje inwonersboekje van 't Groentje" in ontvangst. Kuun Jenniskens

Lezersvragen via burgemeester Iris Meerts op tafel van informateur

14 maart 2022 om 10:30 Gemeenteraadsverkiezingen

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 10 maart heeft burgemeester Iris Meerts uit handen van de verslaggever van het Wijks Nieuws een boekje ontvangen: ‘t Oranje inwonersboekje van ‘t Groentje. Met de vraag dit neer te leggen bij de informateur, de formateur, en de acht lijsttrekkers. 

door Kuun Jenniskens

Onder de noemer ‘Betrokken bij je leefomgeving? Dan heb je vast een vraag voor de politiek’ vroeg Wijks Nieuws de afgelopen weken haar lezers om input voor belangrijke thema’s en vragen richting de lokale politiek. Lezers voerden, in zowel korte als lange mails, een breed palet aan onderwerpen en vragen op. Couleur locale van betrokken mensen, met steeds een andere focus. Simpel en complex. Met verschillende verwachtingen. 

BUNDELEN ALS BOEKJE De vragen voor de lijsttrekkersinterviews waren al snel bepaald. Wat te doen met resterende thema’s en vragen? De opmerkingen van deze betrokken inwoners vertegenwoordigen een belangrijke maatschappelijke waarde. Reden voor Wijks Nieuws om ze te bundelen voor de (in)formateurs en lijsttrekkers die binnenkort om tafel gaan en zo bepalen wat de komende vier jaar belangrijk wordt voor inwoners van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. In een opzichtig oranje kleurtje, dat het voor iedereen helder is dat het op tafel ligt.

REACTIE BURGEMEESTER Burgemeester Iris Meerts zei bij de ontvangst van het boekje: ,,Als burgemeester wil ik eraan bijdragen dat onze inwoners en ondernemers zich gehoord voelen door het gemeentebestuur. Dat moet van beide kanten komen. Daarom ben ik verheugd dat zoveel mensen de moeite hebben genomen om te reageren op de oproep in ‘t Groentje om de nieuwe raad alvast een paar dingen mee te geven die hen na aan het hart liggen. Veel dank daarvoor! In onze gemeente voelen veel mensen zich betrokken bij de gemeente en het bestuur, dat blijkt. Ik zal ervoor zorgen dat de opmerkingen terecht komen bij de politieke partijen in de raad en bij de informateur en formateur. En ik zal me, ook na de verkiezingen, blijven inzetten voor een gemeentebestuur dat dicht bij de mensen staat.”



‘t Oranje inwonersboekje van ‘t Groentje

Hieronder de inbreng van de inwoners die in ‘t Oranje inwonersboekje is opgenomen.

1 maart: HV

Graag zou ik van de gelegenheid gebruik willen maken om een vraag te formuleren betreffende de aankomende verkiezingen. Er staat in de krant ‘Betrokken bij je leefomgeving’ en dat ben ik en mijn gezin zeker;). Wij wonen inmiddels ruim 15 jaar in Wijk bij Duurstede en moeten helaas constateren dat Wijk bij Duurstede ten opzichte van 15 jaar geleden heel hard achteruit is gegaan op het gebied leefomgeving. Het gaat u eigenlijk om een goede vraag en dan zal ik verder kort zijn.Welke partij(en) gaat echt iets doen om de leefomgeving van WbD d.m.v handhaving en politiecontroles te verbeteren? De volgende punten dienen veel aandacht:

1. Snelheidscontroles op de doorgaande wegen zoals b.v. de Frankenweg, Boterslootweg, Zandweg, Hordenweg en natuurlijk ‘onze racebaan’ de N229 en de Lek- en Rijndijk 

2. Naleving en handhaving vuurwerkverbod. 

3. Drugsverkoop door dealers op de bekende verkooppunten, nader te benoemen. 

4. Het verbieden van sport en knal-uitlaten van asocialen die voornamelijk rijden in VW -Golf en Polo.
Kortom ... er is veel, héél veel te doen in Wijk bij Duurstede! Bijzonder ingewikkeld is het allemaal niet; gewoon handhaven, flitspalen en camera’s neerzetten en dat zal allemaal zeker helpen om Wijk bij Duurstede weer ‘leefbaar’ te maken.

25 febr: HV

Vraag: In het visierapport over Cothen stond dat op de Groenewoudseweg een veiliger fietspad en wandelpad zou worden gerealiseerd. Zowel fietsen en wandelen vinden plaatsop een te smal fietspad. Het staat al heel lang als een zeer belangrijk punt om te verbeteren. Ik hoor bij de partijen daar niets over. Hoe zit het met dit plan?Er wordt veel geld uitgegeven aan een rotonde op de kruising Zandweg/ Frankenweg terwijl daar prima zebrapaden na 40 jaar eindelijk zijn gerealiseerd. Wat gaat die rotonde kosten en waarom geen geld naar de Groenewoudseweg. Ik denk dat alle Cothenaren zeer benieuwd zijn naar dit antwoord.


21 febr: LW

Zoals bekend zijn er flinke financiële tekorten in de jeugdzorg. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden. Mijn vraag: waar voelt de partij zich in ieder geval verantwoordelijk voor en waar moeten de gezinnen zelf de kosten dragen? Ofwel waar moeten gezinnen zelf oplossingen voor zoeken?

20 febr: PV

Hoe vaak bent u gemiddeld genomen per maand van plan om daadwerkelijk met burgers(niet uw partijgenoten) te gaan praten over standpunten die in de gemeenteraad moeten worden ingenomen?Ik stel graag deze vraag omdat ik ooit in een enquête heb gelezen waarbij men heeft geturfd hoeveel gesprekken er werkelijk met het werkveld plaatsvinden door gemeenteambtenaren.Dat was vanuit hun discipline/expertiseveld schrikbarend laag.Ik heb het gevoel dat de politiek ook vooral ‘van achter hun bureau’ politiek bedrijft en veelal alleen met hun eigen mensen binnen de partij praten en niet verkennende gesprekken voert in het werkveld met de “gewone” burger.


17 febr: SG

Ik maak me heel erg zorgen over het culturele veld met name nu door de corona. Is depolitiek zich bewust van de enorme kaalslag die er plaats gevonden heeft bij amateur en professionele aanbieders, naast de grotere aanbieders die in beeld zijn bij gemeenten? Enwelke aandacht heeft dit? Ik zie er niets van in de campagne en lees er niet over in programma’s.

13 febr: PC

Inleiding 1 Wij, mijn vrouw en ik, wonen sinds 1993 in Wijk bij Duurstede. Onze kinderen zijn hier opgegroeid en komen hier nog graag, maar ze zijn inmiddels alle drie aan het studeren en wonen vooral doordeweeks in andere steden. Sinds wij in 2002 in de Geer zijn komen wonen hebben we jaarlijks te maken met een toenemend aantal schoorstenen. Niet alleen op de daken van huizen, maar ook in allerlei veranda’s. Het lijkt wel of de hele wereld een fikkie wil stoken. Die lol kan ik me overigens wel prima voorstellen, maar inmiddels, na zoveel jaren gaat het ook steeds meer ergernis opleveren. Waarom moet dit allemaal maar kunnen? Waarom moet iedereen maar gewoon de lucht kunnen vervuilen en waarom moeten buren, zoals wij, dan maar de deuren en ramen op slot doen, willen we niet een huis vol giftige rook in ons huis krijgen. Er staan rond onze tuin inmiddels drie veranda’s met alledrie zo’n schoorsteen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is....Wij hebben zo’n huis dat met een Warmte Terug WinUnit (WTW) zorgdraagt voor een energiezuinig opwarmen van frisse buitenlucht. In de winter zou er volgens mij zeker sprake moeten zijn van frisse (niet alleen koud, maar ook echt gezonde) buitenlucht moeten zijn,maar daarvan is door het gebruik van allemaal open haarden inmiddels ook geen sprake meer. In de winter is namelijk iedereen, die een schoorsteen heeft, zijn/haar huis aan het verwarmen met een open haard en komt alle fijn stof daarvan in de lucht terecht. Vervolgens blaast de wind deze giftige dampen naar onze WTW en stroomt ons huis vol met giftige lucht. We hebben onze vorige WTW al kapot gemaakt, omdat we continu de WTW aan en uit moesten zetten vanwege die giftige lucht, die je echt niet in de kinderkamers wilt laten komen. Sinds 3 jaar hebben we een nieuwe WTW en ook die hebben we ook al geregeld uit moeten zetten. 

Vraag één: Wanneer komt de gemeente met beleid om deze luchtvervuiling door bewoners van onze mooie gemeente te verbieden! Op het vlak van energie heeft de gemeente al het nodige beleid, maar beseft dat ook de uitstoot van open haard lucht tot opwarming van de aarde leidt en tot een giftige lucht? Of vind de gemeente Wijk bij Duurstede dat degenen die er last van hebben zelf maar in overleg moeten met de buren? U kunt zich voorstellen dat dit een onmogelijke opgave is, omdat die mensen niet voor niets een open haard hebben en die echt niet uit laten, omdat toevallig een buurman/buurvrouw daar last van heeft. Het is tenslotte ook een investering geweest voor die bewoners die een open haard hebbenaangeschaft.

Inleiding 2: Mensen worden er door de media en allerlei experts op gewezen dat we mindervlees moeten eten. Daar doen we graag aan mee. We hebben niet voor niets drie kinderen die we een mooie toekomst op deze aarde gunnen. Maar het valt me wel op dat zeker door Corona, en dat is ook nog een begrijpelijk ook, er steeds meer huisdieren zijn en dat er ook steeds meer hondenpoep op straat, wandelpaden en fietspaden te vinden is. De gemeente is zo vrij geweest om de hondenbelasting af te schaffen (in het kader van het moet allemaal gewoon maar kunnen), maar inmiddels ruimen vele hondenuitlaters de ontlasting niet op en is er ook geen geld voor de gemeente beschikbaar om die poep op te ruimen of te handhaven. Het gevolg is dat (zo bleek laatst uit de media) de biodiversiteit te leiden heeft onder die ontlasting en daarnaast zijn zowel honden als katten relatief grote vleeseters.

Vraag twee: Gaat de gemeente de hondenbelasting weer invoeren en vooral ook fors (bijv.100%) verhogen om het aantal honden danig te verminderen? Komt er daarnaast ook nog een kattenbelasting? Mensen zijn nu eenmaal niet in staat om zich aan de regels te houden(opruimen van ontlasting van zowel hond als kat (vaak bij anderen in de tuin)) en daarnaast kan dit beleid om belasting daarop te heffen bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit en handhaving van het ontlasting opruimen en een lager vleesgebruik.Overigens denk ik dat het voor bepaalde groepen mensen best belangrijk is om een huisdier te hebben, omdat voor hen bijv. vanwege eenzaamheid of vanwege de gezondheid een huisdier belangrijk is. Voor deze mensen zou ik een uitzondering willen maken voor het toepassen van de honden en kattenbelasting (en vooral ook de forse verhoging van die belasting). Ik ben benieuwd of de gemeente het hebben van deze huisdieren wenst te ontmoedigen voor diegenen die een huisdier niet voor hun gezondheid of tegen eenzaamheid hebben.


9 febr: JG

Even voorstellen; Ik ben Jan Goes voorzitter van Lokaal FNV Heuvelrug. FNV kent ruim 60 lokale netwerken in Nederland, het doel is kort bij onze leden te staan. Wij willen graag kennis maken met de regionale politiek in de gemeenten in ons netwerkgebied.Wij zijn zeker betrokken bij de leefomgeving in de gemeenten, en willen graag meedoen.Vraag; zijn de regionale politieke partijen bereid met ons na te denken over zaken als inkomen, wonen en WMO en in een themabijeenkomst toe te lichten?

6 febr: CVB

12 Jaar geleden was er een groot tekort aan starterswoningen. Op de Steenstraat 14 is toen een startersappartement gerealiseerd; de Almandijn. Ik heb in de meedenkgroep gezeten omdat ik er best tegenop zag dat er in mijn achtertuin een starterscomplex werd gebouwd.Wij zagen in gedachten de kratten bier op de balkons staan en waren ook bang voor overlast. De woningen werden gebouwd door de gemeente en (toentertijd) Volksbelang, die we nu kennen als Viveste. Voor de aankoop van de appartementen was er een leenregeling.De prijzen waren laag en de verplichting was dat, mocht er een appartement verkocht worden dit aan Volksbelang verkocht zou worden waarna het doorverkocht kon worden aaneen andere starter op de woningmarkt. De eventuele winst werd dan verdeeld tussen de voormalige eigenaar en Volksbelang.Het gebouw staat nu 10 jaar en de appartementen worden voor absurd hoge prijzen verkocht aan ouderen. Momenteel is het meer een bejaardenhuis dan een startersappartement. Ook zijn er vele woningen die doorverhuurd worden aan ouderen voor bedragen die hoger zijn dan € 1.000,-- p.m.Volgens de eerste bewoners moeten de appartementen bij de eerste verkoop terug verkocht worden aan Viveste maar daarna kunnen ze op de vrije markt verkocht worden aan eenieder die daar het geld voor over heeft. Ik denk dat Volksbelang/Viveste en ook de gemeente enorm veel verdiend heeft op deze woningen.Dit was toch helemaal niet de bedoeling? Heeft Wijk bij Duurstede geen starters meer?Is het gebruikelijk dat starterswoningen in eerste instantie met een aankoopregeling worden verkocht waarna de woningbouw dit door mag verkopen aan Jan en Allemaal met een zakgeld? Of dat de eerste eigenaar, met gebruikmaking van de regeling, nu elders woont en het voor veel geld onderverhuurt?
Het houdt ons al jaren bezig hoe dit toch kan! Laat de politiek zich hier meer eens in gaan verdiepen. Ik hoor graag het antwoord!

3 febr: LW

Ik ben vrijwilliger bij de VVV in WbD. Bijna altijd als ik dienst heb, komt er iemand vragen of er een bezoek aan het museum gebracht kan worden. Vraag aan de politiek: nu het ernaar uitziet dat de gerechtelijke procedures zijn afgerond mijn vraag: Hoe staat de lijsttrekker tov een museum op de Markt in WbD ook wanneer de kosten hoger worden dan begroot?

2 febr: AVA

Hoe denken de partijen over burgerparticipatie en hoe denken ze dat in praktische zin in de gemeentepolitiek vorm te geven?

2 febr: EO

Als bewoner van de binnenstad zie ik hoe al jaren de afvalinzameling voor problemen zorgt.De ondergrondse container is vol, werkt niet of eentje zet zijn vuilnis er naast en prompt doet de rest dat ook. En dat alles midden op onze mooie Markt waar een aantal van ons bewoners en ondernemers zo bij betrokken was om er weer een aantrekkelijk en levendig plein van te maken. Daarbij worden er nu op verschillende punten in de stad afvalbakken geplaatst voor GFT en moeten we het PMD in plastic zakken ergens ‘neerzetten’ waar het één keer in de week wordt opgehaald, terwijl die zakken er vaak al dagen van tevoren liggen. Het ziet er niet uit. Dit alles doet mij de volgende vraag stellen: hoe kan worden voorkomen dat al het milieuvriendelijk afval scheiden/inzamelen tevenszo’n omgevingsvervuiling en verloederd straatbeeld, met name door al die losse PMD zakken en niet werkende afvalbakken, veroorzaakt? Voor mij is dit een belangrijk onderwerp met een grote invloed op mijn leefomgeving, waar hopelijk nog eens goed naar wordt gekeken.

30 jan: JTB

Denkt de gemeente cq de politiek na over een dorpshuis in Wijk bij Duurstede? Cothen en Langbroek hebben al zo’n onderkomen. Straks is er geen gebouw meer waar verenigingen terecht kunnen.


27 jan: EG

Mijn reactie op uw oproep heeft niet zozeer te maken met het gevoerde beleid in de afgelopen 4 jaar, dan wel met het aantal politieke partijen dat straks aan de gemeenteraadsverkiezingen zal deelnemen. Ik ga ervan uit dat er 8 zullen zijn. Voor zo’n relatief kleine gemeente zijn dat er naar mijn mening veel te veel. Nu weet ik wel dat Den Haag met 19 partijen in het parlement het slechte voorbeeld geeft, maar ik zie de noodzaak van die versplintering op plaatselijk niveau niet in.Waarom kunnen PCG en CDA niet één fractie vormen? Dezelfde vraag kan gesteld worden ten aanzien van SP en Groen Links/PvdA. Ik was geneigd om Duurzaam Wijk aan laatstgenoemde combinatie toe te voegen, maar ik heb begrepen dat deze partij niet aan de komende verkiezingen zal deelnemen en zich zal opheffen.Waarom de voormalige VVD-wethouder Joustra, die geen deel meer uitmaakt van de(plaatselijke) VVD, weer zo nodig een partij moet gaan vormen en zich een conservatieve liberaal noemt is voor mij, en naar ik mag aannemen meerdere inwoners van onze gemeente, volstrekt onduidelijk. Zo’n opstelling leidt alleen maar tot meer versplintering.Het moet toch mogelijk zijn om de 3 hoofdstromingen in de Nederlandse politiek te weten Christendemocratie, socialisme en liberalisme ook in de Wijkse gemeenteraad, niet versplinterd, terug te zien. Het zou de doorzichtbaarheid, of zo dat nu genoemd wordt,transparantie, en wellicht de betrokkenheid van de inwoners ten goede komen.



Conform de AVG hebben we de lezersvragen geanonimiseerd door alleen initialen te gebruiken.


advertentie
advertentie