SamenWerkt. heeft als politieke wens een natuurbegraafplaats en een herdenkingsbos.
SamenWerkt. heeft als politieke wens een natuurbegraafplaats en een herdenkingsbos. Kuun Jenniskens

SamenWerkt. ziet Wijk als fietsstad

2 maart 2022 om 08:08 Gemeenteraadsverkiezingen

WIJK BIJ DUURSTEDE In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart spreekt Wijks Nieuws vier weken lang met de acht lijsttrekkers. Elke week twee. Partijen krijgen dezelfde vragen voorgelegd. Wil Kosterman doet voor de 5e keer mee - eerder voor GroenLinks, nu voor SamenWerkt. Kosterman is helemaal klaar met polarisatie en gaat voor positieve politiek.

door Kuun Jenniskens

Hoeveel betaalbare huurwoningen gaat Wijk bij Duurstede de komende tien jaar bouwen? Voor wie, waar - maar vooral: hoe hoog?

Uit woonbehoefteonderzoek blijkt dat Wijk bij Duurstede de komende 10 jaar 1000 tot 1200 woningen voor de eigen bewoners nodig heeft. Een percentage tussen de 30 en 40 procent sociaal moet haalbaar zijn. Zo’n 400 tot 500 woningen sociale huur zouden we graag willen bouwen. De woningnood is zo groot en dat geeft op individueel niveau schrijnende gevallen. We willen bouwen voor starters en senioren en voor mensen met urgentie - voor de middengroep hebben we voldoende woningen. SamenWerkt. wil tot maximaal zes tot zeven bouwlagen gaan, kiest zeker niet voor woontorens. Gedacht wordt aan een piramidevorm, zoals ook in Houten te vinden is, met veel groen. Een dergelijk gebouw is vaak acceptabel voor omwonenden.

Wat is de beste manier om lokaal energie op te wekken en daarmee de duurzaamheidsdoelstellingen Parijs te halen?

In de zomer is de zonne-energie die we zelf gaan opwekken toereikend, maar in de winter is ook windenergie nodig. Voor de korte termijn zal het op zon en wind neerkomen. Voor de lange termijn komen nieuwe technologieën beschikbaar. Maar daar kunnen we niet op wachten, zeker niet met de huidige gasprijzen. En we willen niet afhankelijk zijn van Russisch gas. Belangrijk voor ons is dat er goede participatie plaatsvindt en dat mensen kunnen meeprofiteren van de opbrengst. Maar ook dat tenminste de verplichte afstand ten opzichte van woningen in acht wordt genomen. We willen alleen produceren voor de lokale energiebehoefte. Het beste is in lijn met de Houtense windmolens langs het AR-kanaal, zo dicht mogelijk tegen de grens met Houten.

Is het een idee om bij verkeersmaatregelen niet meer uit te gaan van de auto, maar van de fiets?

Zeker, goed idee. Wij willen Wijk graag als fietsstad gaan zien. Zoals in Houten, als je daar fietst is het een heel andere stad dan wanneer je er met de auto komt. SamenWerkt wil veel aandacht voor de fiets. Woonwijken worden 30 kilometerzones, niet om de automobilist te pesten, maar om het leefbaarder en gezonder te maken voor mensen. Wijk kent in feite geen grote afstanden, ook in Cothen en Langbroek ben je zo met de fiets. Het lijkt me leuk om ook op een vernieuwende manier naar de inrichting van De Geer III te kijken. In die zin dat de leefomgeving uitnodigt tot wandelen en bewegen - met ook sporttoestellen in de buitenomgeving. 

Als er onvoldoende geld is, kiest SamenWerkt. dan voor renovatie oude Stadhuis met een museum erin, of voor onderwijshuisvesting?

Natuurlijk gaat onderwijshuisvesting voor - nieuwe en frisse scholen voor onze jeugd zijn belangrijk, dat zal voor iedereen duidelijk zijn. Maar eigenlijk kun je niet voor één van beide kiezen, want naast de wettelijke plicht om scholen te bouwen, heeft de gemeente de wettelijke plicht om een monument te onderhouden. Op de Markt kan een prachtige combinatie ontstaan, omdat cultureel erfgoed een plek krijgt in een monument.

Welke oplossing ziet SamenWerkt. voor het tekort aan mensen die huishoudelijke hulp willen verlenen?

Zorgaanbieders konden een tijd geen mensen vinden, maar dat lijkt al weer opgelost. Een nieuwe medewerker voor 30 uur kan ongeveer 10 mensen helpen. We hebben getracht om de pijn eerlijk te verdelen - door soms op een ander tijdstip te komen en ook iets minder uren in te zetten. Ook de was-en strijkservice kan de hulp ontlasten.

Van links naar rechts: Dixie Scholt-Hylkema (4), Daphne van der Mark (3), Willem Brock (8), Wil Kosterman (1), Rob Willems (5), Marc Gnodde (2)
Bas Bonte (7) en Nikki Dijkstra (6)
Afbeelding
advertentie
advertentie