Afbeelding
Pixabay (gratis)

Wijk bij Duurstede gaat aan de slag met circulaire economie

25 maart 2022 om 08:08 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Eind februari heeft het college van B&W de visie circulaire economie ‘Meer doen aan minder’ ter vaststelling aangeboden bij de gemeenteraad. Met deze visie wordt aangesloten bij de landelijke doelen voor circulariteit, te weten: 50% minder grondstoffen gebruiken in 2030 en 100% circulair zijn in 2050. Na definitieve vaststelling van de visie, zal het college een uitvoeringsprogramma opstellen waarmee praktische invulling gegeven zal worden aan deze duurzaamheidsopgave.

Waarom is de overgang naar een circulaire economie nodig? De snelle groei van de bevolking, de economische groei en de technologische ontwikkelingen, maken dat er steeds meer grondstoffen worden gebruikt. In de huidige lineaire economie worden producten veelal na gebruik weggegooid. Dit zorgt niet alleen voor veel uitstoot van CO² maar ook voor uitputting van beschikbare grondstoffen met stijgende prijzen tot gevolg. 

IS HET WEL NODIG? In een circulaire economie begint het met de vraag: is dit product wel werkelijk nodig? En zo ja, hoe kunnen we het zo ontwerpen dat het zo weinig mogelijk belastend is wat betreft grondstoffengebruik en schadelijke emissies. Ook het verlengen van de levensduur van een product (door onderhoud, reparatie en renovatie) is essentieel.

Wethouder Hans Buijtelaar: ,,We willen voor de huidige èn toekomstige generaties welvaart, welzijn en een schone leefomgeving houden. Daarom is het noodzakelijk over te gaan naar een circulaire economie. Deze combineert een gezonde planeet met een sterke economie. Het is geen hype, maar een nieuw en toekomstbestendig economisch model. Organisaties die te maken hebben met ecologie en economie vinden elkaar in deze gezamenlijke opdracht.”

In de visie wordt beschreven wat de gemeente aan circulaire economie kan doen. Vanuit verschillende rollen en instrumenten kan daar invulling aan worden gegeven om vier gebieden waar veel materialen in om gaan: inzameling en verwerking van afval; woningbouw en bouwen van panden voor maatschappelijke doelen; grond-, weg- en waterbouw; inkoop producten voor de eigen organisatie.

SAMENWERKEN NODIG Om als gemeente circulariteit vorm en inhoud te kunnen geven, is bewustwording, kennisopbouw en soms een andere manier van denken nodig in de interne organisatie. Een andere voorwaarde voor de transitie naar een circulaire economie is samenwerking tussen de verschillende ketenpartners. Het gaat daarbij om opdrachtgever en opdrachtnemer, maar ook om andere partijen zoals ontwerpers, toeleveranciers en recyclingbedrijven. Alleen door samen te werken, en door ecologische en economische doelen te koppelen, kan de grondstofketen worden gesloten.

advertentie
advertentie