Joke en Ad van Es
Joke en Ad van Es Hannie Schadee

#wijzijnwijk - Ad en Joke van Es: ‘Enthousiast over je eigen stadje’

16 april 2024 om 10:13 Mensen #wijzijnwijk Tips van de redactie

WIJK BIJ DUURSTEDE Ad (62) en Joke (70) van Es werkten beiden in de verpleging in het Zonnehuis en woonden in Amersfoort. Omdat ze graag samen wilden gaan wonen, waren ze op zoek naar woonruimte. ,,We waren blij dat we kamers in Quatrebras konden krijgen, maar wilden graag een huis. Wijk bij Duurstede was een groeigemeente en in 1981 konden we hier een huurhuis krijgen.

door Hannie Schadee

Ons eerste koophuis was aan ‘de galg’, ja, zo noemden ze dat. De arbeidershuisjes aan het einde van de Middelweg”, aldus Ad. ,,We woonden daar best vrij, er stonden fruitbomen en er liepen paardjes. We raakten verknocht aan Wijk en hebben hier na wat ‘rondgecirkeld’ te hebben een heel fijn huis in de Geer, waar we nooit meer weg willen.”

Joke was verzorgende en Ad werd IC-verpleegkundige in het UMC Utrecht. In 2002 hebben ze een eigen kinderdagverblijf opgericht voor zieke en gezonde kinderen: ‘Prikkebeen’. ,,Ik werkte inmiddels als specialistisch verpleegkundige in de thuiszorg en ontdekte dat kinderen die chronisch ziek zijn, niet naar een kinderopvang konden. Zo werd het idee geboren om zelf een kinderdagverblijf op te richten. We waren pioniers in Nederland, samen met twee andere kinderdagverblijven in Den Haag en Breda; het was een gat in de markt.”

,,Ik ben eerst nog twee dagen per week blijven werken in het Zonnehuis”, vertelt Joke; want het was toch spannend om een eigen bedrijf op te starten. Toen we een speciale groep opgericht hadden voor kinderen met eetproblemen ben ik omgeschoold naar maatschappelijk werkster. Na 10 jaar is het bedrijf verhuisd van Odijk naar Bunnik en de ‘eetgroep’ is er nog steeds. ‘Prikkebeen’ wordt nu gerund door onze jongste zoon.” Alle drie de kinderen van Joke en Ad hebben en eigen bedrijf; het ondernemerschap zit dus in de genen!

Samen genieten ze nu vooral van hun vrije tijd. ,, We sporten en varen met het Vikingschip. Mensen komen van heinde en ver om te genieten van een tochtje,” aldus Joke. ,,Wat is er mooier dan als je enthousiast bent over je eigen stadje en daar ook nog over mag vertellen!” zegt Ad. ,,We proberen zoveel mogelijk leuke anekdotes te vertellen. 

En we zijn heel blij dat de Zandweg aangepast wordt, vooral qua veiligheid van de fietspaden. Wijk is een bruisend stadje!”

advertentie
advertentie