Mariëtte Metz-Bronkhorst.
Mariëtte Metz-Bronkhorst. Hannie Schadee

#wijzijnwijk - Mariëtte Metz: ‘Lekker centraal in het land!’

19 maart 2024 om 11:31 Mensen #wijzijnwijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Zeer begaan met de kinderen die zij begeleidde, was logopediste Mariëtte Metz, maar nu is ze inmiddels gepensioneerd.

door Hannie Schadee

Mariëtte is in 1946 geboren in Santpoort en is nu 77 jaar. ,,Mijn ouders woonden op Java, maar daar werd het op een gegeven moment te gevaarlijk, ze hebben beiden ook in een Jappenkamp gezeten. Uiteindelijk gingen ze terug naar Nederland en daar werd ik geboren. Toen ik 1 jaar oud was gingen we weer naar Surabaya en heb ik er gewoond tot mijn 9e jaar. Ik weet nog dat ik 9 jaar werd op het motorschip de Willem Ruys.”

Weer in Nederland heeft Mariëtte in veel verschillende plaatsen gewoond en ging ze naar de kweekschool in Rotterdam. ,,Ik heb best lang in Rotterdam gewoond en wilde na de kweekschool graag in deeltijd gaan werken, maar dat kon niet in die tijd. Daarom besloot ik de opleiding logopedie te gaan doen. Die deed ik in Den Haag, bij een leerkracht van de kweekschool en zo werd ik logopediste.

Ons eerste kind is in Rotterdam geboren, we hadden toen een heel klein huisje daar en mijn man, Willem, werkte veel in het buitenland. Daarna zijn we nog verhuisd naar onder andere Dordrecht en Kollum (Friesland), alles vanwege het werk van Willem. Doordat we toch meer centraal in het land wilden wonen, zijn we in Wijk bij Duurstede terecht gekomen en inmiddels wonen we hier al 33 jaar met veel plezier.” 

Mariëtte heeft eerst nog op meerdere plekken gewerkt en uiteindelijk haar eigen logopediepraktijk aan huis gestart, waardoor ze aardig wat Wijkse kinderen begeleid heeft.

,,We hebben een prachtig huis en een mooie plek zo vlak bij het evenementen terrein, ik zie hier vaak de klassen met kinderen voorbij lopen en daar geniet ik van! Wijk is zo’n leuk stadje en eigenlijk is er alles. Willem is hier lid van het Shantykoor en vrijwilliger bij de Krommerijnder en het Vikingschip; die wil hier ook nooit meer weg! 

We genieten nu volop van de kinderen en kleinkinderen, die in Utrecht, Rotterdam en Haarlem wonen en gaan graag op pad met onze caravan. 

Maar Wijk is een geweldig stadje en we zullen hier niet meer weg gaan!”

advertentie
advertentie