Nicolaas Gadellaa.
Nicolaas Gadellaa. Philip Korff de Gidts

#wijzijnwijk - Nicolaas Gadellaa: ‘Hebben jullie een dorpshuis?’

12 december 2023 om 09:17 Mensen #wijzijnwijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Nicolaas Gadellaa is 65 jaar en was 29 toen hij in Wijk bij Duurstede kwam wonen. Hij werkte op Bartiméus en woonde met zijn vrouw in Leersum; ze hadden net hun eerste kindje gekregen. ,,Dat huisje daar was klein en vochtig en we wilden graag een beter huis.”

door Hannie Schadee

,,Ik kom uit een gezin van 15 kinderen en ben geboren in Utrecht. Mijn moeder vond dat er maar 1 weg naar Wijk liep en dan kwam je ongeveer aan het einde van de wereld uit. Maar Wijk is een vreselijk leuke stad! Ik heb 33 jaar in de Muntstraat gewoond. Dat was zo gezellig, de kinderen speelden op het pleintje en je paste ook op elkaars kinderen, heel gemoedelijk allemaal.”

Inmiddels woont Nicolaas al weer een paar jaar in de Noorderwaard in een wat groter huis.

Nicolaas begon als vrijwilliger bij ‘Jazz bij Duurstede’. ,,Ja, dan rol je er vanzelf in, ik was ook vrijwilliger bij Kleurrijk Wijk en ben bestuurslid geweest. Als vrijwilliger bij Calypso doe ik licht en geluid, maar ook allerlei andere klusjes. Ik vind het belangrijk dat het Calypso er is. En Tom en Katrien doen zo vreselijk veel, dat vind ik echt bewonderingswaardig.

Soms vragen mensen mij: ‘Hebben jullie een dorpshuis?’ Nee, wij hebben ’t Calypso, zeg ik dan! Het Calypso bestaat nu ongeveer 12 of 13 jaar; de banken zouden best eens vervangen mogen worden, maar dat is zo vreselijk duur. De subsidie is daarvoor helaas niet genoeg.

Ik help ook bij de Blues en bij het kasteel, het is een vaste groep. Klussen is gewoon leuk en ik ben graag bezig. Wijk is een stad, maar stiekem toch wel een dorp. Iedereen zegt elkaar gedag en sowieso hoe de mensen hier met elkaar omgaan; het is toch ‘ons kent ons’. Ik heb me hier nooit onveilig gevoeld en ik vind het zo ontzettend leuk dat er heel veel georganiseerd wordt en daarvan is Calypso de spil.

Live muziek bij het kasteel op zondagmiddag; wat is er nou heerlijker dan muziek, zon en een biertje op het terras? 

Toneel spelen vind ik ook enorm leuk; zoals ‘David van Bourgondië’ en ‘t Sinttheater. Mijn huidige vrouw werd meteen verliefd op ‘de prins op het paard’.” In mei zijn Nicolaas en zijn Marlot getrouwd en samen heel gelukkig in Wijk bij Duurstede met al zijn mooie activiteiten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie