Ank Vernooij
Ank Vernooij Hannie Schadee

#wijzijnwijk - Ank Vernooij ‘Het glas is altijd halfvol en meestal loopt het over’

28 november 2023 om 10:32 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Al in 1968 solliciteerde ze naar een baantje op het gemeentehuis in Wijk bij Duurstede. Ank Vernooij is 71 jaar en geboren aan de Kromme Rijn, in Cothen.

door Hannie Schadee

,,Mijn nichtje werkte op het gemeentehuis, maar die ging de verpleging in, dus ik wist dat er een plekje vrij kwam. Ik had net de Mulo gedaan bij de nonnen in Oisterwijk en was 16 jaar. Ja, zo ging dat toen, ik ben daar van mijn 12e tot mijn 16e geweest en het was prima, hoor. 

De gemeentesecretaris stapte op zijn fiets en ging bij mijn ouders vragen: ‘wat moet ze verdienen?’ Op woensdag was hij bij mijn ouders op visite en op donderdag ben ik begonnen. Ik kwam elke dag op de fiets uit Cothen totdat ik trouwde, want dan werd je ontslagen. Het was een leuke tijd, we werkten met 20 personen in het gemeentehuis; Wijk was nog klein. Ik zat op de typekamer en in 1970 was een soort volkstelling en moest ik alle huizen af in de Muntstraat, bij iedereen aanbellen. En waar het VVV zat, was toen het loket voor sociale zaken, nou daar gebeurde wel eens wat!”

Nadat Ank getrouwd was, woonden ze in de Nieuwstraat en had ze met haar man een slagerij. Vanaf 1972 hadden ze de winkel op de markt. ,,Maar ik heb nog in de Oeverstraat slavinken leren maken.           

We hebben altijd hard gewerkt, maar met veel plezier. Je deelt rouw en trouw met de mensen. In 1987 heeft er een verbouwing plaatsgevonden en toen begon ook de catering te ontstaan. De catering was ook erg leuk; ik zeg altijd: ik heb bij iedereen wel eens een lepel uit de la gehaald.”

Ank begeeft zich nu in de achterhoede, zoals zij dat noemt. Maar ze is nog steeds een hele actieve inwoner van Wijk bij Duurstede en staat voor veel mensen klaar. Zo rijdt ze al 6 jaar voor de Wijkse Dienst en inmiddels ook voor ‘Eetmaatjes’ en ‘Wijk helpt’. ,,Ik vind het heel dankbaar werk en doe het graag. Vroeger was ik ook vrijwilliger bij de Zonnebloem en ook hielp ik middagen voor mantelzorgers organiseren, maar dat doe ik nu niet meer.

Mijn oudste zus komt ook weer terug naar Wijk. Wijk is heerlijk! Alleen de mensen mogen soms wel wat positiever zijn en meer geven dan nemen. Bij mij is het glas altijd halfvol en meestal loopt het over! Oh ja en ik zing ook bij vrouwenkoor ‘Eigenwijs’, want zingen maakt blij!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie