Guido van Luijk.
Guido van Luijk. Guido van Luijk

#wijzijnwijk - Guido van Luijk: ‘Door Wijk, voor Wijk’

2 april 2024 om 10:34 Mensen #wijzijnwijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Geboren in Doorn, maar hij is misschien wel meer Wijks dan de gemiddelde Wijkenaar. Guido van Luijk is 45 jaar en vindt het helemaal geweldig hier in Wijk bij Duurstede.

door Hannie Schadee

,,We gingen vanuit Doorn altijd al naar Wijk om uit te gaan, zoals naar ‘de verjaardag van tante Marie’ en ’t Pakhuis. Daar heb ik mijn vrouw Bianca ook leren kennen. 

Ik ben opgegroeid in Doorn en ging op mijn 17e naar de Zeevaartschool in Vlissingen. Daarna heb ik verpleegkunde gestudeerd in Goes en toen ik 23 was, heb ik het bedrijf van mijn moeder overgenomen. Zij had twee verzorgingshuizen (Panta Rhei en Nimmerdor) en een thuiszorgorganisatie in Doorn. Tot 2011, toen is het verkocht.”

Inmiddels woont Guido met zijn Bianca en hun 3 kinderen al een aantal jaren in Wijk en is hij een betrokken en actieve inwoner. Vooral FC Madrid heeft zijn hart gestolen. ,,Een buurvrouw speelde Piet en zo ben ik erbij gekomen. Het is zo leuk om te doen, ik geniet daar enorm van. Binnenkort wordt alweer gestart met de voorbereidingen. We hebben immers het Sinthuis, Sintontbijt, intocht, Dag Sinterklaas, het Sintjournaal (wat tijdens de pandemie is gestart) en het Sinttheater. Wist je trouwens dat de pakjesboot uit Nijmegen komt? Die eigenaar bouwt de boot elk jaar om voor ons. Er zit veel werk in, maar Piet zijn is een ambacht! Ik doe dat al vanaf mijn 13e jaar. Jonge aanwas is trouwens welkom om het feest in stand te houden!”

Guido heeft samen met een vriend ook een eigen brouwerijtje gehad en is betrokken geweest bij de start van Stadsbrouwerij ‘De Dikke’. ,,We hebben mee ontwikkelt aan ‘de dikke opa’ een lekkere IPA. Door Wijk, voor Wijk! ‘Toverdo’ bestaat jammer genoeg niet meer, maar daar heb ik ook meegespeeld. ‘Wijk nog leuker’,‘Beards for Down’, met kapper Rik of helpen een ijsbaan maken bij de haven, ik vind het allemaal even leuk. En aan het einde van het jaar sta ik altijd oliebollen te bakken in de kraam bij de Veldpoortbrug.                                

Bij de bouw van het Vikingschip ging ik vaak even kijken met mijn zoontje, geweldig toch! Wijk heeft zoveel geschiedenis, dat zouden we wat meer mogen dragen met z’n allen. Ik zou wel een mini openlucht museum willen in Wijk, we hebben zoveel hier. En ik zou graag zien dat er wat meer voor de jeugd komt.”

advertentie
advertentie