De groep deelnemers vlak voor de start. Ze hebben er zichtbaar zin in.
De groep deelnemers vlak voor de start. Ze hebben er zichtbaar zin in. John Beringen

Start van Nationale Diabetes Challenge; veertien man op pad

18 september 2023 om 14:45 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Veertien mensen gingen donderdag op pad om deel te nemen aan de ‘Nationale Diabetes Challenge’. Roben Schenk, de buurtsportcoach die de loop begeleidt, vertelt er meer over. 

door John Beringen

,,Op onze shirts zie je de tekst ‘Bas van de Goor foundation’ staan”, vertelt hij. ,,Van de Goor behoort tot een van de meest succesvolle volleybalspelers van Nederland. Op een gegeven moment kreeg hij diabetes en richtte zodoende de Diabetes Challenge op. De opzet daarvan is om door sport de kwaliteit van leven te verbeteren van mensen met diabetes of die een verhoogd risico hebben.” 

TRAJECT

De wandeltocht omvat een afstand van zeven kilometer. ,,We werken gedurende twintig weken naar de tocht toe”, laat Schenk weten. ,,Natuurlijk bouwen we de te lopen afstanden geleidelijk op. ,,We beginnen met drie kilometer, daarna met vijf en tenslotte zeven kilometer. En we starten iedere week vanaf een ander punt. De deelnemers ervaren het niet alleen als een goede zaak om meer te bewegen, maar ze vinden het ook altijd heel gezellig. Het is ook een sociaal gebeuren als je zo met gelijkgestemden op pad gaat.” 

BELANG VAN BEWEGEN

,,Bewegen is altijd belangrijk”, gaat Schenk verder. ,,Diabetes is een ziekte die je leven op een nare manier beïnvloedt, maar waarbij op een verantwoorde manier wat meer bewegen wat verlichting kan geven. Dat wil zeggen dat je er dan wat beter mee om kunt gaan en zo meer zelfvertrouwen krijgt. De Challenge staat dan ook hoog aangeschreven; het maakt onderdeel uit van het vitaliteitsakkoord van de Kerngroep ‘Wijk gezond’ en wordt georganiseerd door ‘Stichting Wijk sport’.” Als hij dit zegt, steken alle wachtende wandelaars hun duim omhoog. ,,Nou je ziet het”, reageert Schenk glimlachend; ,,De motivatie is ook duidelijk aanwezig.” Deze uitspraak wordt door de aanwezigen bevestigd door enthousiast gejuich. ,,Maar nu genoeg gepraat”, grapt Schenk. ,,We gaan beginnen.” Na een warming up gaat de groep op pad.

NBC FESTIVAL

De Nationale Challenge werd zaterdag afgesloten met het NBC festival, dat werd gehouden op de Ireen Wust Schaatsbaan in Tilburg. Daar werden tal van sportieve activiteiten georganiseerd waar iedereen aan mee kon doen. Tevens bood het festival gelegenheid om kennis uit te wisselen over diabetes en een gezonde levensstijl. Ook waren er verschillende kraampjes waar men informatie kon vinden over diabetesgerelateerde onderwerpen en bewegen in zijn algemeenheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie