De Grote Kerk kent vele bijzondere details
De Grote Kerk kent vele bijzondere details H.van Sprakelaar

Grote Kerk verbindt de samenleving

23 maart 2022 om 08:27 Achtergrond

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is een Rijksmonument en dat is niet voor niets. De Grote Kerk op de Markt heeft een rijke geschiedenis. Om te laten zien dat dat de kerk er is voor iedereen, worden hier allang niet meer alleen maar kerkdiensten gehouden. Daarom is de kerk vanaf nu veel vaker open.

door Ali van Vemde

In het recent vernieuwde Open Hof vertellen Jan Oechies en Kees van Vliet over de openstelling van de kerk. Het wordt al snel duidelijk dat we als Wijk bij Duurstede trots mogen zijn op de kerk, maar ook op de vier orgels, waaronder het Kiespenningorgel uit 1615, het Koororgel en het Harrison & Harrison orgel, dat uit Engeland werd gehaald en hier deel voor deel werd opgebouwd. Ieder orgel met een eigen uniek geluid. „De rijke historie voel je hier. Kijk naar de uitgesleten drempels door de vele voetstappen en geniet van de prachtige lichtinval. We zijn blij met onze oude dame, het is fantastisch dat je zoiets mag beheren.” De kerk werd in de 15e en 16e eeuw gebouwd voor de Rooms-Katholieke eredienst en na de Reformatie (vanaf 1581) voor de Protestantse Eredienst. De bijzondere geschiedenis wordt verteld in de gids die verkrijgbaar is in de kerk en werd samengesteld door Ton Gelok. Ook wijst hij hierin op de bijzondere details.

Aan de buitenzijde van de kerk is niets veranderd, maar in de loop der jaren hebben in de kerk diverse restauraties plaatsgevonden. Ook duurzaamheid heeft inmiddels een belangrijke rol gekregen, waaronder een deel dubbele beglazing en zonnepanelen. De vergroening krijgt het komende half jaar volop de aandacht. Om deze prachtige kerk en de Open Hof meer te laten zien worden de deuren naar buiten opengezet.

VOLOP MOGELIJKHEDEN „We merken juist in deze tijd met Corona en de oorlog in Oekraïne, dat mensen steeds meer behoefte hebben om een plek te hebben waar ze elkaar kunnen ontmoeten of in stilte een kaarsje kunnen aansteken.” Het is daarom belangrijk dat de kerk meer open is en iedereen er welkom is. Maar ook voor verschillende activiteiten moet de kerk meer open zijn. De kerk is er voor rouw- en trouwdiensten. Zo zal het binnenkort ook mogelijk zijn om het burgerlijk huwelijk in de kerk te voltrekken. Ook grote uitvaartdiensten kunnen hier worden gehouden. „Recent hadden we een rouwdienst met 360 mensen. Door samen te werken met de Wijkse horeca en cateringservice is er veel mogelijk. Maar ook voor sociaal-culturele activiteiten is de kerk zeer geschikt. Denk bijvoorbeeld aan de concerten die er worden gegeven, maar ook tentoonstellingen en vormingsactiviteiten. Zo wordt hier bijvoorbeeld al jarenlang het Lions diner georganiseerd.

OPENSTELLING Door de kerk open te stellen, kan de hele Wijkse samenleving genieten van dit prachtige monument. Daarom is de kerk voorlopig elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur open en op zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. Regelmatig zal dan ook het orgel te horen zijn. Gastvrouwen en -heren staan klaar voor de bezoekers. Op de markt zullen twee vlaggen worden geplaatst met de teksten: ‘De kerk is open’ en ‘Welkom in de kerk’. Daarnaast is ook de tuin een mooie, rustige plek voor een gesprek.

ACTIVITEITEN Dat de kerk bijzonder geschikt is voor grotere activiteiten, wordt steeds meer duidelijk. Of het nu een bijeenkomst is voor autodealers of een modeshow, het kan allemaal. Maar ook is de ruimte zeer geschikt voor exposities van kunstenaars, als eerste zal Anneke Blom haar werk hier tentoonstellen. De Fotogroep Kromme Rijn maakte prachtige foto’s van de details in de kerk, ook deze zullen worden tentoongesteld. Dan staat er nog een expositie op het programma waarin Gerben Joustra de geschiedenis van David van Bourgondië vertelt en over de beeldenstorm.

Op 28 mei is de grote aftrap van ‘De kerk naar buiten’. Deze dag verandert de Open Hof in een Grand Café en gaan de deuren naar de Botermarkt open. In de kerk zal twee keer een veiling worden gehouden, om 11.00 uur en om 14.00 uur. Vanzelfsprekend zal veilingmeester Guus Swillens weer veel kunst en curiosa weten te verkopen. Tot besluit van deze dag worden muzikanten uitgenodigd om op te treden. Noteer de datum vast in de agenda!

Naar boven kijken is zeker de moeite waard
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie