Maurits Ensemble in de Grote Kerk
Maurits Ensemble in de Grote Kerk SCGK

Kamermuziek in de Grote Kerk met het Mauritsensemble

24 februari 2022 om 10:33 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Muziek in de Grote Kerk verbreedt. Niet alleen vocaal, niet alleen liturgisch gekleurd, niet alleen op de zondag, vaker. En nu dus ook: kamermuziek op zondag 6 maart.

Om het Harrison & Harrison-orgel te kunnen plaatsen in 2019, wat vliegt de tijd, verhuisde het Friedrichs-Van Vulpen-orgel naar het zuidelijk transept van de kerk. Een plek die lange tijd vrijwel niet werd gebruikt. Een intieme, wat besloten, ruimte voor kleinschaliger activiteiten ontstond. De plek wordt, hoewel feitelijk helemaal geen kapel, vanaf dat moment ook wel de Johanneskapel genoemd. Maar in het licht van de concertpraktijk in de Grote Kerk belangrijk: een plek met een heel eigen, schitterende akoestiek werd ontdekt. Juist voor programmering die in het middenschip, uitgevoerd in het liturgisch centrum, juist niét kan.

Kamermuziek dat in een wat meer besloten ruimte beter tot zijn recht komt, kan nu ook geprogrammeerd. En dat gaat de Stichting Concerten Grote Kerk vanaf dit jaar dan ook voorzichtig beginnend doen. Dan gaat er een wereld open. Van liederenrecitals tot strijkkwartetten, van solo uitvoeringen tot kleine muziekensembles.

MAURITSENSEMBLE EN BRAHMS Dat ‘voorzichtig beginnend’  betreft slechts het aantal kamermuziekconcerten dat dit jaar wordt gepland. Zeker niet het concert op zondag 6 maart door het Mauritsensemble. Nee, er wordt meteen een toon gezet: twee pianokwintetten gaan klinken. Het wat bekendere van Brahms, in F opus 34. Het wordt nogal eens de kroon op de kamermuziekwerken van Brahms genoemd. Grote verschillen in kleuring en peilloze dieptes klinken in de vier delen. Veel minder donker, klinkt het bruisende pianokwintet (in G opus 49) van Enrique Granados, ook wel de Spaanse Chopin genoemd.

Het Mauritsensemble bestaat uit Peter d Wit, viool, Nynke Lambooij, viool, Dieuke van de Wielen, altviool, Arjen Vredenberg, cello en Jan Jongbloed, piano. Voor deze gelegenheid zal Evert Snel uit Werkhoven dit weekend een Fazioli vleugel in de kerk plaatsen.

HET MAG WEER Op zondag 6 maart zijn vrijwel geen beperkingen in het kader van COVID-19 meer van kracht. Natuurlijk blijven we voorzichtig en in geval van een besmetting kunt u er uiteraard (helaas) niet bij zijn. Ondanks dat SCGK weer open is, het live streamen gaat een ‘blijvertje’ zijn. U kunt dus op een plek elders live meekijken, of – beter nog – het bijgewoonde concert later nog eens terugkijken. Deze wordt live uitgezonden, kijk hiervoor op de website scgk.nl

VRIJWILLIGE BIJDRAGE Ook met het organiseren van kamermuziekconcerten zijn kosten gemoeid. En toch heft SCGK ook hier geen entree. Er wordt gerekend op vrijwillig betalen voor het meegenieten! Van een entreebedrag van € 15,-- zou u elders waarschijnlijk niet raar opkijken, toch?

Kamermuziek in de Grote Kerk
advertentie
advertentie