Kerstnachtdienst in de Grote Kerk
Kerstnachtdienst in de Grote Kerk Sjoerd Vredenberg

Kerstnacht in een lege kerk

23 december 2021 om 09:18 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Er zouden donderdag en vrijdag, 23 en 24 december, drie activiteiten zijn in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede. Festival of Lessons and Carols (SCGK) op donderdagavond, twee Kerstnachtdiensten van de Hervormde en Protestantse gemeente op vrijdag.

“Er zouden, er zouden…” Hoe vaak heeft dat in Corona-tijd nu plaats gemaakt voor: “Maar door omstandigheden…”, enzovoort, enzovoort.

Ook nu wordt onverminderd doorgegaan met zoeken naar wat wél kan, in plaats van klagen over wat niét kan. Vrijwel direct na de persconferentie van 26 november – waarin duidelijk werd dat alles na 17:00 uur waarbij bezoekers aanwezig zijn niet kan doorgaan - is er contact met de twee predikanten van beide kerkelijke gemeenten. „Zullen we door onze drie afzonderlijke activiteiten een streep zetten en er één online gemeenschappelijke voor in de plaats organiseren?” Ze zijn het snel eens dat het juist nu belangrijk is, hoe dan ook, iéts te doen.

In de Anglicaanse Christmas Eve-traditie vormt het Festival of (nine) Lessons and Carols al ruim 100 jaar de invulling bij wat in zowel kathedralen als dorpskerken gebeurt. Waar in Engeland – met het staatshoofd als hoofd van de kerk – de scheiding tussen kerk en staat een veel dunnere is dan bij ons, speelt de plaatselijke burgemeester vaak een rol als ‘reader’ en neemt het lezen van een aantal Bijbellezingen voor zijn of haar rekening.

Met het plan toch alles anders te doen dan gepland, was het nog een heel kleine stap om ook onze burgemeester, Iris Meerts, te bellen met de vraag of zij in deze bijzondere omstandigheden een rol zou willen spelen. Haar enthousiaste antwoord liet geen twijfel: jazeker, heel belangrijk in deze moeilijke tijden – zeker in de Kerstnacht – zichtbaar te zijn.

Niet een Festival of Lessons and Carols zoals de SCGK zou doen, geen kerkdienst zoals de afzonderlijke kerkelijke gemeenten zouden doen. Een mooie mix van goede elementen van de afzonderlijke delen.

INDRUKWEKKENDE VAN LEGE KERK Twintig zangers van het koor Capella Dorestad onder leiding van Rienk Bakker, organist Pim Schipper het Harrison & Harrison-orgel bespelend, de burgemeester en twee predikanten. Behalve nog een technicus om camera’s en audio te bedienen, is er verder niemand. Gek, want dit is de derde keer dat we het Festival of Lessons and Carols doen (we hebben het al over een traditie) en toch de tweede keer achtereen dat we het vanuit een lege kerk bij u brengen. U zult, kijkend via de livestream (https://bit.ly/3rYkyNY) of via de regionale TV (Regio90) toch merken hoe imposant dat is.

CAPELLA DORESTAD Door (Corona-)omstandigheden gebeurt nu ‘ineens’ wat in de Anglicaanse traditie gebruikelijk is maar bij ons (nog) niet denkbaar zou zijn: het Festival of Lessons and Carols tijdens de Kerstnacht in de Grote Kerk. Dat dirigent en zangers met passen en meten hun plannen hebben kunnen veranderen om in plaats van donderdagavond op vrijdagavond acte de présence te geven leidt tot grote dankbaarheid!

DRIE IN EEN Het Festival of (nine) Lessons and Carols zou hebben bestaan uit negen in het Engels gelezen bijbelgedeelten afgewisseld met het in het Engels gezongen koorwerken waaronder in het Engels gezongen Hymns (de Christmas Carols die door bezoekers worden meegezongen). Deze Kerstnacht zal alles wat gelezen en gezegd wordt in het Nederlands zijn, zal een kort Nederlands gesproken meditatief moment worden toegevoegd en klinkt een boodschap vanuit de burgerlijke overheid. De prachtige koorwerken klinken in het Engels.

VRIJWILLIGE BIJDRAGE Natuurlijk bent u gewend om een Kerstnachtdienst zonder entree te betalen binnen te lopen. Met deze ‘uitvoering’ zijn hoge kosten gemoeid. Als u dit initiatief, een warm hart toedraagt en u kunt een (entree)bedrag voor deze activiteit missen (als het een concert zou zijn, zou € 15,-- helemaal niet zo gek zijn), wilt u dan overwegen dat te doen? 

·         

Festival of lessons and carols
Festival of lessons and carols
advertentie
advertentie