Stichting Concerten Grote Kerk
Stichting Concerten Grote Kerk SCGK

Advent Procession with Carols

Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Opnieuw een soort première: het Advent Festival of Lessons and Carols  zoals de Advent Procession in de Anglicaanse traditie ook wel genoemd wordt, op zondag 28 november om 17.00 uur met Capella Nicolai onder leiding van Giles Brightwell. Het wordt u door de SCGK samen met de Hervormde en Protestantse gemeenten van Wijk bij Duurstede aangeboden.

In 2019, tijdens de maand van inauguratiefestiviteiten rondom de ingebruikname van het Harrison & Harrison-orgel vond voor het eerst het (Christmas) Festival of Lessons and Carols plaats. De Roden Girl Choristers waren toen de uitvoerenden. Vorig jaar was dat Capella Dorestad en dit jaar op 23 december zal dat weer gebeuren. Een beetje trots spreken wij al over een ‘Wijkse traditie’… We wisten al vroeg dat we het dit jaar in combinatie met de Eerste Advent-variant wilden doen.

UITVOERENDEN Rondom de uitvoerenden moesten we wel improviseren toen in een laat stadium bleek dat de Roden Girl Choristers helaas moesten afzeggen. Naar aanleiding van een orgelconcert eerder deze zomer in de Grote Kerk (door organist Jos Maters van de Sint Nicolaasbasiliek in Amsterdam) kwamen we ook met de Music Director van genoemde basiliek in contact. Deze Engelsman tot in al zijn vezels bleek bereid met een van de drie(!) koren van de Sint Nicolaasbasiliek – Capella Nicolai – de honneurs waar te nemen. Daarmee belooft het minstens zo mooi te worden. Jos Maters is ook zondag de organist op het Harrison & Harrison-orgel.

ACHTERGROND Advent wordt de kerk als het ware ‘binnengezongen’. Naast de adventstijd wordt er ook al vooruit gekeken naar de wederkomst van Christus, een verwachtingsvolle viering dus! Qua liturgie staat er veel te gebeuren. Er zal een aantal lezingen zijn, afgewisseld door Carols en liederen die samen gezongen worden. De symboliek van donker naar het licht waar we in de adventsperiode naar uitkijken komt in deze dienst ook visueel tot uiting: het begin zal geschieden in een donkere kerk met wat kaarslicht maar zal afsluiten in een volledig verlichte kerk om zo de glorie van Jezus Christus te vieren. U merkt wel: liturgie en symboliek gaan elkaar enorm versterken.

FYSIEKE TOEGANG Deze ‘Service’ is ook in de Nederlands vertaalde zin van het woord een dienst. Met de recente wijzigingen in Coronamaatregelen betekent dit dat u zonder QR-code naar binnen kunt. Wel wordt lopende in de kerk een mondmasker gedragen, dat eenmaal zittend afgedaan kan worden en geldt placering in de kerk rekening houdend met de 1,5m-maatregel. Uiteraard geldt dat u bij (twijfel over) klachten thuisblijft. Maar, kom als het even kan vooral weer naar de Grote Kerk!

VRIJWILLIGE TOEGANGSPRIJS Ook voor deze activiteit in de Grote Kerk geldt dat wij ernaar streven om het bijwonen voor een zo groot mogelijk publiek mogelijk te maken. Ook voor hen voor wie het betalen van reguliere entreebedragen ‘lastig is’. Als u tot de bezoekers (of kijkers van de livestream) behoort voor wie het betalen van € 15,- wel kan, wilt u dat dan alstublieft ‘gewoon’ – zij het vrijwillig – doen? Activiteiten als deze gaan gepaard met grote kosten.

advertentie
advertentie