Capella Dorestad tijdens Festival of Lessons and Carols Kerst 2020
Capella Dorestad tijdens Festival of Lessons and Carols Kerst 2020 SCGK

Bijzondere kerstnacht met Festival of Lessons and Carols

15 december 2021 om 15:52 Religie

WIJK BIJ DUURSTEDE Niemand had dit kunnen voorzien, maar ook dit jaar blijven op kerstavond de kerkbanken leeg. De huidige coronamaatregelen staan activiteiten na 17.00 uur niet toe. Dominee Jan Offringa van de Protestantse gemeente en dominee Marien Middelkoop van de Hervormde gemeente, Sjoerd Vredenberg van de Stichting Concerten Grote Kerk en organist Pim Schipper vertellen waarom de kerstnacht toch heel bijzonder wordt. Zoals ook in Engeland gebruikelijk is, vindt het Festival of Lessons and Carols nu plaats in de kerstnacht, op 24 december om 21.00 uur.

door Ali van Vemde

Het programma is via een livestream te volgen. Ook burgemeester Iris Meerts heeft haar medewerking toegezegd op deze bijzondere avond. Het koor ‘Capella Dorestad’ zorgt voor de muzikale omlijsting, onder leiding van Rienk Bakker. Organist Pim Schipper bespeelt het Harrison & Harrison orgel. „Wij zijn er heel erg blij mee dat deze zangers, die uit het hele land komen, bereid zijn om op kerstavond naar Wijk bij Duurstede te komen.” Bij de beslissing om dit toch door te laten gaan speelt zeker mee dat kerstavond de drukbezochtste kerkdienst van het jaar is. Zowel voor de jeugd als later op de avond waren diensten georganiseerd die nu niet door kunnen gaan. Daarom is er voor gekozen om de Anglicaanse traditie in Engeland te volgen: het festival tijdens de kerstnacht. „We vinden het belangrijk dat dit gebeurt in Wijk, juist in deze omstandigheden. Juist nu willen we er voor de mensen zijn.

Het Festival of Lessons and Carols heeft tot nu toe slechts één keer plaatsgevonden met een volle kerk. Vorig jaar was er slechts een beperkte bezetting mogelijk. Offringa: „Buiten hebben we toen nog gezamenlijk ‘Stille Nacht’ gezongen.” De 21 zangers hadden zich verheugd op donderdag 23 december, zoals stond gepland, maar bleken bereid om een dag later, in de Kerstnacht, te komen. Om te zorgen voor voldoende ruimte, zodat de 1,5 meter afstand mogelijk is, worden de eerste drie rijen kerkbanken weggehaald. Vredenberg: „We willen wel aan de Wijkse inwoners zichtbaar maken dat hier iets gebeurt en dat kan gelukkig via een live stream. De lezingen en mooie muziek zijn ons kerstgeschenk aan Wijk. De lezingen zijn in het Nederlands, de liederen in het Engels. Aan het eind van het programma zal ook in het Nederlands worden gezongen. Festival of Lessons and Carols kan worden gevolgd via de website www.scgk.nl https://bit.ly/3rYkyNY, YouTube PKN Wijk bij Duurstede, maar zo goed als zeker ook via de regionale televisie, Regio90. Op de websites van de hervormde en protestantse gemeente en SCGK zal het programmaboekje te vinden zijn. De kerstochtenddiensten zullen wel gewoon doorgang vinden.

Festival of Lessons and Carols tijdens de Kerstnacht
Festival of Lessons and Carols
advertentie
advertentie