Choral Evensong in de Grote Kerk
Choral Evensong in de Grote Kerk SCGK

Choral Evensong met Capella Dorestad

7 maart 2022 om 08:12 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Zondag 13 maart organiseert Stichting Concerten Grote Kerk, een Choral Evensong met Capella Dorestad en Pim Schipper onder leiding van Rienk Bakker.

Op de website van de SCGK is onder andere te lezen: De Wijkse Choral Evensong kent structuur en onderdelen die aansluiten bij de Anglicaanse traditie, terwijl het samengaan met elementen uit de Nederlandse kerkelijke traditie ervoor zorgt dat het wordt beleefd als een Evensong die midden in onze samenleving staat. Er vindt een viering plaats ‘die mensen raakt’. Hier voelen zowel mensen zich thuis voor wie kerkdiensten vertrouwd voelen, als voor wie zich daarmee (inmiddels) minder of zelfs niet verwant voelen. Bezoekers mogen bij dit ‘avondgebed’ in Anglicaanse stijl uiteenlopende redenen om binnen te lopen, en uiteenlopende mate van actief deelnemen en participeren hebben.

Juist om per jaar tien tot twaalf Choral Evensongs (en cantatevespers) aan te kunnen bieden, besloot SCGK in 2020 Capella Dorestad op te richten. Een eigen koor dat zich specialiseert in de Anglicaanse stijl verhoogt onze flexibiliteit, zo was de gedachte. Zondag 13 maart nemen zij de gezongen delen voor hun rekening. Het koor is de dag ervoor, op zaterdag 12 maart, met hetzelfde programma het gastkoor geweest in de Nicolaasbasiliek in Amsterdam tijdens de Choral Evensong daar. Iets om trots op te zijn! Op zondag bespeelt Pim Schipper het Harrison & Harrison-orgel en is Willem Bams de liturg.

Na twee jaar Coronabeperkingen zijn er nu geen beperkingen meer in de kerk. Realiseert u zich dat na de ingebruikname van het Harrison& Harrison-orgel op 2 november 2019 er slechts één Choral Evensong in de Grote Kerk is geweest zonder maatregelen in verband met Corona (die was de dag erna, op zondag 3 november)?

Als er ooit een reden was om (met voorzichtigheid, dat wel) fysiek met elkaar te vieren, dan is het wel op zondag 13 maart in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede tijdens de Choral Evensong! 

GEZONGEN DELEN Daar komt bij, het kan ook nog eens een indrukwekkend mooie Choral Evensong worden…

·          Als introïtus klinkt Taaveti laul 104 (Psalm 104) van de Estische componist Cyrillus Kreek (1889 – 1962);

·          De Preces and Responses zijn van de hand van Emma Brown (alleen al deze zijn reden om dit mee te willen maken, ze zijn van een indrukwekkende schoonheid);

·          Van de Chant, Psalm 135 is James Turle (1802 – 1882) de componist (doe uw ogen dicht en waan u in een Engelse kathedraal);

·          De canticles, het Magnficat en het Nunc Dimittis zijn van Herbert Murril (1909 – 1952);

·          Als Anthem zal Eks teie tea van de eveneens Estische componist Rudolph Tobias (1873 – 1918) klinken;

·          U zingt (of hoort) O strength and stray als closing hymn (John Bachus Dykes, 1823 – 1873).

Wat zou het mooi zijn om niet meer virtueel, maar met elkaar in de kerk – samen – deze Choral Evensong te beleven. Zet u ook de stap over de fysieke drempel weer? Mocht u er niet bij kunnen zijn, dan kijkt u natuurlijk mee via de livestream. Ook om het later te herbeleven is dat een mooi medium geworden dat blijft. SCGK hoopt ook deze keer op een vrijwillige bijdrage te mogen rekenen. Een beetje bij wijze van entreebedrag. Met een bedrag van € 10,-- voor een dergelijke activiteit kan dit nog lange tijd worden georganiseerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie