Daphne van der Mark met Stijn terwijl er op de achtergrond wordt geformeerd
Daphne van der Mark met Stijn terwijl er op de achtergrond wordt geformeerd Kuun Jenniskens

Babybezoek bij coalitiebespreking in Wijk bij Duurstede

15 april 2022 om 17:17 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Donderdagavond 14 april was er in raadszaal een tweede bijeenkomst om te komen tot een raadsbreed akkoord. Het is een nieuwe manier van formeren, en dat vraagt daarom om veel afstemming over de vormgeving van het proces.

door Kuun Jenniskens

Nieuw is dat niet de partijen die het hardst zijn gegroeid, of de meeste stemmen hebben gekregen, of de meeste overeenstemming hebben op de inhoud, samen een coalitie gaan vormen. Maar Wijk gaat een akkoord maken waarin staat wat àlle Wijkse politieke partijen gemeenschappelijk hebben. De veronderstelling is dat men het over 80 procent van de onderwerpen eens is. Deze 80 procent wordt het motorblok van het raadsbrede akkoord op hoofdlijnen. Over de andere 20 procent maken partijen ofwel aparte afspraken, of men laat het vrij. Donderdag lag er een lijst met punten van overeenkomst en verschil tussen partijen en die moest verder worden ingevuld en aangescherpt. Veel tijd ging zitten in het aftasten van het proces, maar op een gegeven moment had men een werkwijze te pakken. 

Er werd ook opgemerkt dat men scherp wil zijn op de situatie waarbij de werkelijkheid verandert, en de systemen (nog) niet mee zijn veranderd. Formateur Jaap Jongejan gaf als advies om ook op metaniveau te kijken en niet alleen naar de uitvoering.

De afspraak is dat het college niet meer met een ‘plan’ komt, maar met een ‘idee’. De raad gaat hier dan kaders voor stellen, en er wordt met betrokkenen gesproken. Pas na deze stappen komt het als plan voor besluit naar de gemeenteraad.

Bij SamenWerkt raadslid Daphne van der Mark lopen de geboorte van een coalitie en de geboorte van een baby samen op. Samen met haar zes weken oude Stijn was ze donderdag op de publieke tribune aanwezig. De geboorte van deze coalitie gaat tenslotte ook om zijn toekomst.

Er volgen nog drie sessies om tot een raadsbreed akkoord te komen.

Stijn en Daphne
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie