In een vol Revius worden woensdagavond laat de voorlopige uitslagen bekend gemaakt
In een vol Revius worden woensdagavond laat de voorlopige uitslagen bekend gemaakt John Beringen

SamenWerkt. grote winnaar verkiezingen Wijk bij Duurstede; keuze voor positiviteit

18 maart 2022 om 13:43 Gemeenteraadsverkiezingen

WIJK BIJ DUURSTEDE Lijsttrekker van SamenWerkt Wil Kosterman had niet verwacht vijf zetels in de wacht te slepen. ,,Ik had gehoopt op vier zetels uit te komen, deze overweldigende overwinning kwam echt onverwacht. Het is in jaren niet vertoond dat een partij in Wijk zoveel stemmen kreeg, dus ik ben echt van de leg.” In dit artikel tekent Wijks Nieuws reacties op van enkele winnaars en de vele verliezers.

door Kuun Jenniskens

Volgens Kosterman komen de kiezers voor SamenWerkt bij SP en VVD vandaan, partijen die beiden stemmen hebben moeten inleveren. ,,Dat mensen hebben gekozen voor positiviteit en verbinding, daar ben ik misschien wel het allermeest blij mee”, zegt Kosterman. ,,Dat wij zijn gaan samenwerken als Open, GroenLinks en PvdA - juist in deze tijd van verdeeldheid - dat heeft echt wat gedaan. Onze naam Samenwerkt heeft kiezers naar ons toegetrokken. Ik ben echt blij dat de kiezer zich hierover heeft uitgesproken.”

BREED RAADSAKKOORD Wat de coalitievorming betreft gaat Kosterman proberen een zo breed mogelijk akkoord te maken. ,,We willen kijken of we in de volle breedte van de gemeenteraad kunnen samenwerken en vervolgens met wie wil een overeenkomst te maken voor de komende vier jaar.”

In Wijk bij Duurstede tekent zich ook niet zo maar een coalitie af, omdat er weinig winnaars zijn en meerdere partijen hebben verloren. Dat wordt inderdaad een klus, erkent Kosterman. Ook andere lijsttrekkers zien dit probleem.

NIEUWKOMER ÉÉN ZETEL Duurstede voor Democratie weet als nieuwkomer 860 stemmen te behalen. Dat is goed voor één raadszetel. Lijsttrekker Frances Place is hartstikke blij: ,,Je wilt altijd meer dan dat je krijgt, maar dat we vanuit het niets één zetel in de raad hebben veroverd en dat we van daaruit kunnen gaan bouwen - daar willen we vol voor gaan. We kijken al uit naar de volgende verkiezingen, we gaan vier jaar laten zien wat we waard zijn”, zegt Place enthousiast: ,,We zorgen dat burgerparticipatie echt iets voorstelt. We willen zichtbaar en meer toegankelijk zijn en voortdurend contact houden met inwoners.” De mogelijkheid van een raadsbreed akkoord wil Place eerst intern bespreken. 

CDA KWAM 11 STEMMEN TEKORT Andere winnaar is het CDA, zij krijgen 286 stemmen meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Dat blijkt niet genoeg voor een derde zetel, daarvoor komen ze 11 stemmen tekort. Die zure appel moet CDA lijsttrekker Gerard Migchels doorslikken: ,,We hebben ontzettende pech hoe het met de restzetels uitpakt.” De verkiezingswinst van zijn partij verklaart hij vanwege het inhoudelijk positieve verhaal dat ze hebben gehouden. Migchels: ,,Als het erom spande hebben we een verbindende rol gespeeld. Mensen hebben daar toch behoefte aan.” Met de angst om te halveren, vanwege de landelijke trend, was hij op weg gegaan naar de uitslagenavond in het Revius. ,,Maar dat is dus geen waarheid geworden.” Migchels voorspelt dat SamenWerkt heel wat water in de wijn moet doen om tot een coalitie te komen. 

Burgerbelangen weet een kleine 400 kiezers minder aan zich te binden, maar zij behouden wel hun drie zetels. Zij hebben die 10 stemmen meer dan het CDA. Lijsttrekker Nynke Plaatsman van BB: ,,In eerste instantie waren we teleurgesteld, want je gaat altijd voor groei. Maar eigenlijk is het hartstikke prima. We zijn in oktober met een jong nieuw team overnieuw begonnen met deze partij en zetelbehoud voelt dan wel goed. We hebben er allemaal zin in.” Burgerbelangen is net als SamenWerkt voor een raadsbreed akkoord.

ZETELVERLIES VOOR VVD Wijks Nieuws spreekt Steven Verhaar namens de VVD want lijsttrekker Sybren van der Velden is zijn stem kwijt. De VVD wordt woensdag tijdens de verkiezingsavond geconfronteerd met de vervelende uitslag dat ze niet langer de grootste partij zijn. En dat ze daarbij één van hun vier raadszetels hebben verloren. Verhaar: ,,We vinden het echt heel erg jammer. Ik denk dat we een deel van onze kiezers aan Duurstede voor Democratie zijn verloren. Onze felicitaties gaan natuurlijk naar SamenWerkt. Als er coalities gevormd worden is er met ons sowieso te praten, maar wij zijn even niet aan zet.” De Wijkse VVD is niet per definitie voorstander van een raadsakkoord, maar wil het wel bespreken en onderzoeken. ,,We staan voor behoorlijke opgaven, dus laten we de uitdaging aangaan. We pakken de rol die het beste bij ons past als het zover is.”

PCG EN VVD GING NIET GOED Verhaar zegt binnen de coalitie met GroenLinks en PCG, goed te hebben samengewerkt met GroenLinks, maar met de PCG werkte het helemaal niet. Verhaar: ,,We zijn elkaar verloren in de discussie over agrarische windmolens. PCG verraste ons keer op keer met dingen die niet in het coalitieakkoord stonden.” Deze conflicten hebben partijen geen goed gedaan. Ook PCG verliest één van haar drie zetels. PCG lijsttrekker Jan-Dirk de Bruijn: ,,Het is jammer, maar toch zijn we tevreden. We hebben jaren achtereen twee zetels gehad, en in de vorige periode werden dat er ineens drie. Twee zetels is netjes voor ons.” Op de vraag waar die 400 stemmen uit 2018 heen zijn gegaan, zegt Jan Dirk de Bruijn eerlijk: ,,Hopelijk naar SamenWerkt! Ze hebben echt een mooie overwinning geboekt.” De PCG zegt dat er in de samenwerking met de VVD de laatste tijd iets teveel gebeurd is: ,,Voortzetting van de huidige coalitie ligt niet voor de hand. We kregen vanuit de VVD teveel opgelegd en alles werd aan alle kanten afgetimmerd.”

VERLIES SP Een derde verliezer is de SP, zij verliezen 537 stemmen en een raadszetel. ,,We zijn teleurgesteld”, zegt lijsttrekker Jeroen Brouwer. ,,We hadden rekening gehouden met verlies, omdat de landelijke SP het niet goed doet, en omdat veel lokale partijen een groei doormaken. Maar we hadden het verlies graag willen beperken tot 200 of 300 stemmen.” Brouwer denkt stemmen weggegeven te hebben aan SamenWerkt en Duurstede voor Democratie. Het kan volgens hem ook samenhangen met een lager opkomstpercentage. ,,Ik heb veel stemmen getrokken - van alle kandidaten ben ik als derde uit de bus gekomen - maar in de breedte zijn we als SP niet sterk genoeg en daar moeten we aan werken.” Wat de coalitievorming betreft past SP een afwachtende houding, zegt Brouwer: ,,Er zijn veel coalities mogelijk, maar ook veel coalities onmogelijk.” De SP is geen voorstander van een raadsbreed akkoord: ,,Ik denk dat we eerst meer moeten doen aan openheid en transparantie. Ik doe dan liever mijn eigen ding.”

D66 STABIEL Bart van Asperdt levert met zijn D66 een unieke prestatie. In 2018 kreeg de partij 912 stemmen en nu waren dat er 914. Goed voor één zetel, wat betekent dat D66 stabiel gebleven is. In een reactie noemt Van Asperdt het ‘bitterzoet’: ,,Ik had zo graag Marijke Dekker - die het fantastisch heeft gedaan - naast mij in de gemeenteraad getroffen. Dat is bitter. Het is zoet om in een setting met acht partijen - één partij meer dan in 2018 - hetzelfde aantal stemmen te verkrijgen. De beloning is dat wij weer vier jaar meedoen en het sociaal liberale geluid naar voren mogen brengen. Daar ben ik trots op en we gaan er weer hard aan werken.” D66 wil graag dat de hele gemeenteraad een raadsakkoord sluit - met echt alle fracties (model Utrechtse Heuvelrug): ,,Dit betekent dat we eerst met zijn allen naar de inhoud kijken, en daarna gaan we wethouders zoeken die dat willen uitvoeren. Wil Kosterman is wat dat betreft aan zet. Samenwerkt is echt de grote winnaar, waarvoor mijn felicitaties.”

advertentie
advertentie