Afbeelding
Kuun Jenniskens

Coalitievorming Wijk bij Duurstede: zaterdag gesprek advies verkenners over raadsbreed akkoord

5 april 2022 om 21:19 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdagochtend 9 april tussen 10 en 12:30 uur is er in de Wijkse raadszaal een gesprek met de verkenners Karin Boelhouwer en Guus de Lange over hun advies. Het advies van de verkenners gaat over hoe er in Wijk bij Duurstede een raadsbreed akkoord tot stand kan worden gebracht.

door Kuun Jenniskens

Het advies van de verkenners luidt als volgt: de verkenners adviseren om met een zo’n groot mogelijke vertegenwoordiging uit de raad aan thematafels tot een raadsbreed akkoord te komen. Deze tafels worden ingedeeld per domein, of per grote opgave die er voor de gemeente ligt. Van alle partijen zit een vertegenwoordiger aan tafel. Eén van de lijsttrekkers is eigenaar van de thematafel en wordt ondersteund door een onafhankelijk gespreksleider, penvoerder en ambtenaren. Op basis van dit gesprek wordt een concepttekst voor het raadsakkoord tot stand gebracht. In de raad geven de partijen vervolgens aan of zij hun handtekening onder dit akkoord, of een deel daarvan, kunnen zetten - waarna de collegevorming vorm kan krijgen. 

Op deze wijze kan worden gezocht naar een zo breed mogelijk gedragen akkoord, aldus de verkenners, waarmee de 10 tegen 9 cultuur doorbroken kan worden. Alle partijen zitten aan tafel om er gezamenlijk op hoofdlijnen uit te komen. Gebleken is dat partijen voor 70 tot 80 procent van hun programma redelijk op één lijn liggen. 

Volgens de verkenners kan de grootste partij aangeven dat zij een aantal dingen uit haar programma geborgd zou willen zien. Er is duidelijk een wens uitgesproken om de cultuur te veranderen. Als het raadsakkoord iets van iedereen wordt, volgt er ook een verandering van cultuur, zo redeneren de verkenners. Sommige dingen komen in het akkoord, sommige dingen worden een apart bespreekpunt. Na de bespreking van het raadsakkoord in de raad wordt duidelijk welke partijen het akkoord ondertekenen. Er kan gekozen worden voor gedeeltelijk ondertekenen. Partijen kunnen voorts aangeven of zij wel of niet willen deelnemen aan een college. Het raadsbreed akkoord hoeft niet heel dik te zijn, maar moet wel duidelijk zijn en een financiële toets kunnen doorstaan. Op alle dossiers is het mogelijk om iets in te brengen voor de eigen kiezers. 

Het gesprek van zaterdag 9 april is zowel via de publieke tribune in de raadszaal, als via de livestream te volgen.

advertentie
advertentie