Jaap Jongeman aan het woord nadat de raadsfracties hadden ingestemd met zijn voordracht als formateur
Jaap Jongeman aan het woord nadat de raadsfracties hadden ingestemd met zijn voordracht als formateur Kuun Jenniskens

Formateur voor raadsbreed akkoord Wijk bij Duurstede is Jaap Jongejan

9 april 2022 om 15:06 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeenteraad was zaterdagochtend bijeen om het verslag van de verkenners Karin Boelhouder en Guus de Lange te bespreken. Aan het eind van deze bijeenkomst werd Jaap Jongejan voorgedragen als formateur - hiermee kon iedereen instemmen. Hij mag iets nieuws gaan doen in Wijk bij Duurstede - namelijk een raadsbreed akkoord gaan opstellen. Zijn streven is om eind mei een akkoord te hebben bereikt.

door Kuun Jenniskens

Jaap Jongejan is inwoner van Wijk en werkzaam als algemeen directeur bij SBI / Zonheuvel in Doorn, een trainingsinstituut in arbeidsrelaties, medezeggenschap en dialoog. Hij heeft een achtergrond met sociale academie en bedrijfskunde. In Wijk kent men hem ook als gespreksleider bij politieke debatten. 

Bij zijn aantreden zaterdagochtend zei hij zin te hebben in zijn taak als formateur. ,,In de raad heeft niemand het monopolie op de waarheid. Klein moet zich groot gedragen en groot moet zich klein kunnen maken zodat je elkaars kracht kunt gebruiken.” Hij sprak zijn bewondering erover uit dat deze 19 raadsleden het lef hebben om verantwoordelijkheid te nemen voor de hele gemeente Wijk bij Duurstede.

NIEUWE MANIER VAN SAMENWERKEN Na de lunch kon hij direct aan de slag met een gesprek over een goede manier van samenwerken in het gemeentebestuur van Wijk bij Duurstede. Iedereen is het erover eens dat het tijd is voor een nieuwe bestuurscultuur.

Uitkomst van het ochtendprogramma is dat alle fracties instemmen met een raadsbreed akkoord. Het was even zoeken hoe dat het best kan worden aangepakt. Waar begin je? Met inzoomen op de verschillen, of door eerst alle overeenkomsten op een rij zetten? Komen alleen de belangrijkste onderwerpen aan bod? Krijgen idealen en principes de ruimte? Op welk moment krijgt een financiële toets het benodigde gewicht? Een raadsbreed akkoord maken is nieuw voor Wijk bij Duurstede dus het wordt nog even aftasten hoe de thematafels het best kunnen gaan werken.

Het voorstel van de verkenners is iets gewijzigd. Er zijn niet direct 7 thematafels vastgesteld, maar er komt een tussenstap. Na het themagesprek van zaterdagmiddag over samenwerking, komt er donderdag een thematafel over de 80 procent waar op basis van de verkiezingsprogramma’s eigenlijk al overeenstemming over is. Die avond spreken de politieke partijen ook af welke thema’s in welke volgorde aan bod moeten komen. De formateur zit al de tafels voor en niet de fractievoorzitters, dat idee heeft men laten varen.

Deze gesprekken om tot een raadsakkoord te komen zijn openbaar en vanaf de publieke tribune in de raadszaal te volgen. 

advertentie
advertentie