Afbeelding
Foto door Alena Darmel via Pexels

Maximale hypotheek berekenen: waar moet je op letten?

24 januari 2024 om 07:20 Partnercontent

Het kopen van je eerste huis is een spannende stap in je leven. Je gaat op zoek naar een goede plek om je eigen thuis te creëren. Maar voordat je kunt gaan zoeken, is het belangrijk om te weten wat je je financieel kunt veroorloven. Een belangrijk onderdeel hiervan is het berekenen van je maximale hypotheek. Hierbij zijn een aantal factoren van belang. In deze blog vertellen we je waar je op moet letten bij het berekenen van je maximale hypotheek.

Inkomsten

Voordat je een maximale hypotheek kunt berekenen, moet je weten hoeveel je verdient. De bank kijkt namelijk naar je inkomsten bij het bepalen van de hoogte van je hypotheek. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar je salaris, maar ook naar bijvoorbeeld vakantiegeld of een eventuele bonus. Daarnaast is het van belang dat je een vaste aanstelling hebt, omdat dit meer zekerheid biedt.

Maandlasten

Het is belangrijk om te weten hoeveel maandelijkse kosten je hebt. Hierbij kan je denken aan vaste lasten, zoals gas, water en licht en je telefoonabonnement. Ook eventuele leningen en alimentatie tellen mee. Deze kosten worden van je inkomen afgetrokken om te berekenen hoeveel je per maand aan hypotheeklasten kunt betalen. Een van de partijen waar je je maximale hypotheek online kunt berekenen is op de site van bij Univé. Klik daarom hier voor het hypotheek berekenen bij Univé.

Spaargeld

Het hebben van spaargeld is gunstig bij het berekenen van je maximale hypotheek. Dit kun je namelijk inzetten als eigen inbreng, waardoor je minder geld hoeft te lenen. De bank ziet dit als een positief teken, omdat je hiermee laat zien dat je financieel verantwoordelijk bent. Bovendien kun je hiermee de bijkomende kosten van het kopen van een huis betalen.

Rentestanden

De rente op een hypotheek kan sterk variëren. Hierdoor kan het bedrag dat je kunt lenen ook veranderen. Hoe lager de rente, hoe hoger de maximale hypotheek. Het is dus verstandig om de rentestanden goed in de gaten te houden en indien mogelijk te kiezen voor een hypotheek met een lage rente.

NHG

Het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan gunstig zijn. De NHG biedt namelijk zekerheid voor zowel de bank als de huiseigenaar. Bij gedwongen verkoop wordt de restschuld namelijk kwijtgescholden door de NHG. Hierdoor is de bank bereid een hogere hypotheek te verstrekken tegen een lagere rente.

Onafhankelijke hypotheekadviseur

Bij het afsluiten van een hypotheek is het ook belangrijk dat je met een goede adviseur in zee gaat. Een manier om ervoor te zorgen is door een onafhankelijke hypotheekadviseur te zoeken. Een voorbeeld hiervan is Univé. Voor meer informatie over een hypotheek afsluiten bij Univé kun je op hun site kijken.

Samenvattend

Het berekenen van je maximale hypotheek kan ingewikkeld zijn, maar het is een belangrijk onderdeel bij het kopen van je eerste huis. Door te letten op je inkomsten, maandlasten, spaargeld, rentestanden en NHG kun je een beter beeld krijgen van wat je je financieel kunt veroorloven. We raden je aan om goed te kijken naar de mogelijkheden en om eventueel een hypotheekadviseur in te schakelen. Zo kun je met een gerust hart op zoek naar jouw droomhuis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie