Afbeelding
Foto door cottonbro studio via Pexels

Zo verbeter je het comfort van je koopwoning

17 mei 2023 om 00:00 Partnercontent

Als je vandaag een nieuwbouwwoning koopt dan is die van alle gemakken voorzien. Optimaal geïsoleerd, zonnepanelen op het dak, een mooie keuken en luxe badkamer. Al je dromen kun je in één keer uit laten komen. Maar als je in een bestaande woning woont dan ontbreekt het vaak aan deze luxe en wooncomfort. Je moet dat dan zelf realiseren. Dat gaat meestal niet van een leien dakje. Ook al ben je een handige klusser, elke verbetering kost tijd en geld. En vaak ontbreekt één van beiden of soms alle twee. Het is dan ook belangrijk om de verbetering van je koopwoning stap voor stap aan te pakken. Niet alles hoeft binnen twee maanden af. Hanteer altijd de gouden regel dat je aan één klus tegelijk begint. Niet én de keuken én de badkamer gaan aanpakken of én de woonkamer én de slaapkamer.

De begane grond aanpakken

De renovatie van de begane grond kan bestaan uit verschillende onderdelen. Zo kun je elektrische vloerverwarming van Polarheat laten installeren. Hiermee zorg je voor een aangenaam klimaat in de woonkamer. Als je een open keuken hebt dan kan de vloerverwarming uiteraard tot in de keuken worden doorgetrokken. Kies vervolgens een vloertype dat de warmte goed geleidt. Op die manier profiteer je optimaal van de verwarming. Om de isolatie te verbeteren kun je vervolgens speciale isolerende folie plakken achter de radiatoren van de verwarming. Spouwmuurisolatie zorgt uiteraard voor optimale isolatie van de woning. Dit zal je direct merken in het verbruik van stroom of gas voor je verwarming.

De slaapverdieping aanpakken

Hoewel in vrijwel elke slaapkamer een radiator aanwezig is voor de verwarming heb je die ’s nachts echt niet nodig. Het is zelfs ongezond om in een te warme slaapkamer te slapen. Een gemiddelde temperatuur van 15 graden is echt voldoende. Alleen als de slaapkamer ook gebruikt wordt om te werken of huiswerk te maken is het natuurlijk wel prettig als de verwarming aan kan. Maar vergeet dan niet om die weer dicht te draaien als je niet meer op de kamer aan het werk bent. Om tocht te voorkomen kun je gebruik maken van tochtwerende folie op de ramen of tochtstrippen langs de kozijnen. Als je het helemaal luxe wilt dan kun je natuurlijk ook op de bovenverdieping vloerverwarming laten installeren.

Het dak van je huis renoveren

Oké, met alleen een gereedschapset aanbieding kom je er niet als je het dak wilt vernieuwen. Dat is een klus die je meestal beter aan een professionele dakdekker kunt overlaten. Een dak gaat tientallen jaren mee. Een bitumen dak, met dakleer dus, heeft een levensduur van een jaar of 30 tot 50. Een dakpannendak kan wel 80 tot 100 jaar dienst doen. Als je in een wat ouder huis woont dan kan het dus zijn dat je het dak moet renoveren. Als dat aan de orde is dan is dit natuurlijk een ideaal moment om het dak te laten isoleren. De isolatie wordt direct onder de dakbedekking aangebracht. Een geïsoleerd dak zorgt ervoor dat de warmte niet via dat dak kan ontsnappen. Dat gebeurt gemakkelijk, omdat warme lucht nu eenmaal stijgt ten opzichte van koude lucht. Bij een dakrenovatie kun je natuurlijk ook meteen een dakkapel laten plaatsen of een groot dakraam. Of nog beter, kies voor zonnepanelen.

Een fijn huis waar je graag woont

Met deze maatregelen maak je van je huis een fijne plek waar je graag thuiskomt na het werk of na school. En als de energierekening door de genomen maatregelen dan ook nog eens binnen de perken blijft dan is dat helemaal mooi. Een huis dat energiezuinig is krijgt ook een hoger energielabel. Zelf heb je daar niet zo veel aan. Maar mocht je toch besluiten om je fijne huis te verlaten dan zal je het gemakkelijker verkopen als je kunt aantonen dat het om een energiezuinige woning gaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie