Afbeelding
Foto: Pixabay

Hypotheekverhoging wordt vaker vervangen door persoonlijke leningen

24 november 2023 om 09:47 Partnercontent

Als je bijvoorbeeld je huis wilt verbouwen, kun je ervoor kiezen om je hypotheek te verhogen. In het verleden werd dit veel gedaan, maar inmiddels is dat niet langer het geval. In plaats daarvan kiezen de meeste huiseigenaren in ons land er juist voor om een persoonlijke lening af te sluiten. Uit een onderzoek van het Nederlands Krediet Collectief blijkt dat deze verandering vooral te maken heeft met de stijgende rentetarieven. Deze hebben veel invloed op de kosten en daardoor zijn er steeds meer Nederlanders die een persoonlijke lening afsluiten in plaats van hun hypotheek verhogen. Je kunt zo iets voordelig financieren zonder extra kosten, wat bijvoorbeeld handig is om eenmalige kosten te vermijden. Dit is bijvoorbeeld handig bij notaris- en taxatiekosten.

Flinke stijgingen in rentetarieven

Heel Nederland weet waarschijnlijk wel dat de rentetarieven in een jaar tijd ontzettend zijn gestegen, wat natuurlijk veel impact heeft op de hypotheekmarkt. Aan het begin van 2022 kon je bijvoorbeeld een hypotheek met 10 jaar vaste rente afsluiten met een rentetarief van 1,1 procent. Aan het einde van het jaar was de rente verhoogd tot gemiddeld maar liefst 4,1 procent. Met andere woorden, het rentetarief is in een jaar tijd bijna verdrievoudigd. Dit heeft voor starters veel gevolgen, maar ook voor mensen die al een hypotheek hebben afgesloten. Uiteraard komt dit door dat hun kosten hard zijn gestegen. Uit een onderzoek (bron: Nederlandskredietcollectief.nl) blijkt dat de Nederlanders hierdoor hun leengedrag veranderen. 

Persoonlijke lening wordt steeds meer afgesloten

We weten nu bijvoorbeeld dat steeds meer huiseigenaren niet hun hypotheek verhogen, maar er juist voor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten. Dit is het geval bij de mensen die al een huis hebben gekocht, maar ook bij de starters die op zoek zijn naar een woning. Ze gebruiken een persoonlijke lening bijvoorbeeld voor een renovatie van het huis, maar ook om meer geld te krijgen voor de koop van een woning. Deze verandering heeft een paar redenen. Allereerst helpt het dat een persoonlijke lening doorgaans een kortere looptijd dan een hypotheek heeft. Je kunt op deze manier de uiteindelijke kosten beperken. Dat persoonlijke leningen populairder worden, blijkt ook zeker uit het zoekgedrag van Nederlanders. Ten opzichte van 2022 zochten Nederlanders in 2023 22 procent meer naar de term ‘persoonlijke lening’.

Autolening is nog altijd het populairst

Hoewel persoonlijke leningen vandaag de dag steeds vaker afgesloten worden door Nederlanders zijn ze nog niet zo populair als autoleningen. Uit de data van kredietverstrekkers weten we namelijk dat het populairste doel om geld te lenen het kopen van een auto is. Toch wordt het verbeteren en/of verbouwen van een huis ook steeds belangrijker op dit vlak. 36,5 procent van de leningen worden namelijk afgesloten voor dit doel, tegenover 53,1 procent voor het financieren van een auto. Grote uitgaven komen op plek 3 op deze lijst, waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan het kopen van een interieur. Er zijn uiteraard nog meer grote uitgaven waarvoor je een persoonlijke lening kunt afsluiten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie