Afbeelding
Foto door form PxHere

5 verbouwtips

Partnercontent

De krapte op de woningmarkt heeft ervoor gezorgd dat de huizenprijzen fors zijn gestegen. Voor veel mensen komen daardoor de geplande verhuisplannen in gevaar. Misschien wilde je zelf ook wat ruimer gaan wonen, maar ben je tot de conclusie gekomen dat je droomwoning nu opeens niet meer past in het budget. In dat geval kan het verbouwen van je huidige woning een goed alternatief zijn. Je kunt overwegen om een opbouw te laten plaatsen, zodat je er een extra kamer bij hebt. Ook kun je bijvoorbeeld een uitbouw in de woonkamer realiseren. Als je het slim aanpakt, hou je ook de kosten ervan goed in de hand.

Maak een goed plan

Dat klinkt logisch, maar lang niet iedereen doet zijn voorbereiding om een gedegen wijze. Het is juist heel belangrijk om precies te weten wat er moet gebeuren. Zo kun je ook een goed tijdspad uitzetten en voorkom je dat er onverwachte kosten gemaakt moeten worden. 

Offertes vergelijken

De ene aannemer is de andere niet. Vraag dus offertes op bij verschillende bedrijven. Overtuig jezelf er wel van dat je met vaklieden te maken hebt die kwaliteit leveren. Maar dan nog kan de ene offerte duizenden euro’s hoger zijn dan de andere. Door goed te onderhandelen kun je vaak al heel wat geld besparen.

Financieren met een hypotheek

Je kunt een verbouwing onder voorwaarden financieren met een hypotheek. De hypotheekwaarde mag echter niet hoger zijn dan de woningwaarde. Je kunt een taxateur vragen om te bepalen wat de woning waard zal zijn na de verbouwing. Je mag dat bedrag dan als maximum gebruiken als je een verbouwingshypotheek gaat afsluiten.

Ga zelf aan de slag

Probeer zo veel mogelijk zelf te doen. Arbeidsloon is een grote kostenpost in de offerte van de aannemer. Dat kan wel veertig procent van de totaalprijs zijn. Wat je zelf kunt doen, hoef je niet uit te besteden. Misschien heb je in de familie of vriendenkring wat mensen die je daarbij willen helpen. Dat scheelt alvast een behoorlijk stuk in de kosten.

Op jacht naar subsidie

Voor veel zaken die te maken hebben met duurzaamheid worden tegenwoordig subsidies verstrekt. Het is de moeite waard om te onderzoeken of jouw verbouwing wellicht ook voor subsidie in aanmerking komt. Misschien kun je de plannen zodanig wijzigen dat een deel van de kosten door middel van een subsidie gedekt kunnen worden. Informeer hier eens naar bij je gemeente.

advertentie
advertentie