Afbeelding
Laagste hypotheekrente

Steeds meer banken verhogen rente: hoe vind je toch de laagste hypotheekrente?

7 juli 2021 om 11:35 Partnercontent

Wie een huis koopt, wil ongetwijfeld de laagste hypotheekrente mogelijk afsluiten. Dat bepaalt immers je maandelijkse lasten en hoe lager deze kosten zijn, hoe meer je overhoudt. Toch zien we dat steeds meer banken de hypotheekrente juist verhogen, tot ongenoegen van met name starters op de woningmarkt. Waarom is dat eigenlijk zo? En hoe kun je alsnog de laagste hypotheekrente vinden? Dat en meer ontdek je hier.

Verhoogde hypotheekrente: wat zit erachter?

Aan het begin van 2021 hebben veel banken een verhoging van de hypotheekrente doorgevoerd. De rentestijging was volgens experts te verwachten. Da kapitaalmarktrente loopt al een tijd op. In veel gevallen volgen de hypotheekrentes dan al snel op de kapitaalmarkt. Niet alle rentes zijn verhoogd en niet elke bank deed mee, maar opvallend is dat veel banden de hypotheekrente voor een 20 jaar hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebben verhoogd. Juist de hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar is momenteel de meest gekozen renteperiode. Dat maakt het voor nieuwe huizenkopers ingewikkeld.

Meer stijging in de rente?

Vooralsnog gaat het om relatief kleine verhogingen van de rente. Je kunt dan denken aan maximaal een tiende percentagepunt. Het effect op maandlasten is beperkt, en het lijkt erop dat banken nog altijd zeer voorzichtig zijn met de stijgingen van de rentes. Maar de vraag waar veel huizenkopers mee zitten: is dit het begin van een rentestijging die veel verder doorzet?

Die vraag is lastig te beantwoorden. De rentes volgen namelijk vaak de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt, en die rente is in het afgelopen jaar flink opgelopen. Dat heeft onder andere te maken met de corona crisis: de betere economische vooruitzichten van het einde van de crisis zorgen onder andere voor deze stijging. Dat is echter nog niet zeker, en dus is er ook veel scepsis over hoe duurzaam deze rentestijgingen zijn. Kortom: we weten niet of dit het begin is van verdere stijgingen in de rente, of dat het hierna weer stagneert. Daar kun je als huizenkoper dus ook maar lastig op anticiperen.

Hypotheekrente vergelijken

Al die ingewikkelde financiële informatie ben je als huizenkoper wellicht niet in thuis. Dat geeft niet, want de kern van jouw probleem is simpel: je wil een huis kopen met een zo laag mogelijke hypotheekrente, ondanks de stijging in de rentes van veel grote hypotheekverstrekkers. Hypotheekrente vergelijken is dan je beste keuze. Dat kun je zelf doen door uitvoerig onderzoek te doen, informatie aan te vragen en in te lezen. Er zijn echter ook andere manieren om hypotheekrentes te vergelijken, bijvoorbeeld via specialistische websites.

Een onafhankelijke vergelijker

Wanneer je besluit om online meer te leren over de verschillende hypotheekrentes, zorg dan dat je een onafhankelijke vergelijker vindt. Hoewel je het niet direct zal zien als je een website bezoekt, zijn er veel bedrijven die samenwerken met een specifieke hypotheekverstrekker - of een aantal hypotheekverstrekkers - en alleen de producten van die aanbieders tonen. Dat is dus geen onafhankelijke en eerlijke vergelijking. Zoek altijd een hypotheekvergelijker die het complete (of zo compleet mogelijke) aanbod van hypotheekrentes laat zien. Dat moeten er in ieder geval enkele tientallen zijn, want zoveel hypotheekverstrekkers zijn er in ons land. Je kunt ook meerdere vergelijkers naast elkaar gebruiken voor het beste beeld.

Het is wel belangrijk dat je de volgende informatie beschikbaar hebt voor je een vergelijker uitvoert:

? het hypotheekbedrag
? de waarde van de woning die je op het oog hebt
? je huidige situatie: werk, spaargeld etc.

Het hypotheekbedrag is het bedrag dat je wil lenen om een huis te kopen. De waarde van de woning is het bedrag dat je verwacht te gaan betalen voor het huis dat je op het oog hebt.

Niet elke vergelijker werkt hetzelfde. Sommigen kunnen al op basis van het hypotheekbedrag en de waarde van de woning een goed overzicht geven. Anderen gaan een stapje verder en berekenen gelijk alle kosten waar je mee te maken krijgt in het afsluiten van de hypotheek. In dat geval moet je vaak meer informatie beschikbaar hebben, zoals je dienstverband, spaargeld, studieschulden en meer informatie over je financiële situatie.

Maandlasten van je hypotheek bepalen

Het is bij het zoeken en kopen van een woning belangrijk om de focus niet volledig op de hypotheekrente te leggen. De maandlasten hypotheek bestaan namelijk in veel gevallen uit meer dan alleen die hypotheekrente. Hoewel de aflossingsvrije hypotheek steeds populairder wordt, zijn er nog altijd veel andere hypotheekvormen populairder welke de maandlasten opbouwen uit verschillende factoren.

Net als hypotheekrente vergelijken kun je ook maandlasten van je hypotheek berekenen via verschillende calculators online. Het is dan belangrijk dat je goed verdiept in de verschillende hypotheekvormen, want deze bepaalt waaruit je maandlasten worden opgebouwd. In veel gevallen is het praktisch deze onderdelen op te pakken wanneer je ook daadwerkelijk een huis op het oog hebt. Het is echter ook een goede manier om inzicht te krijgen in je hypothetische situatie en goed voorbereid op zoek te gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie