Gerard Migchels
Gerard Migchels Jeroen Bouman

RAADSPRAAT - Snel ruimte om voor meer woningen?

17 april 2024 om 08:22 Opinie Raadspraat

Naar aanleiding van mijn vorige raadspraat over pre-mantelzorgwoningen hebben een aantal families gereageerd. Met de input van deze families gaan de SP en het CDA aan de slag om beleid voor pre-mantelzorgwoningen goedgekeurd te krijgen. Zodat deze – en andere families – op eigen erf voor extra woonruimte kunnen zorgen.

Recent benaderde in inwoner me. Hij zou graag een pand in de binnenstad willen splitsen in 6 appartementen. De parkeernorm maakt dat echter onmogelijk: 5 parkeerplaatsen op eigen erf. Ik kom graag in contact met andere inwoners die ook hun woning zouden willen splitsen. Samen met hen wil ik zoeken naar oplossingen voor het parkeren. Het splitsen van woningen is namelijk een goede manier om snel extra woningen te realiseren.

De provincie Utrecht vraagt onze gemeente om de opvang van 152 vluchtelingen te regelen. Tegelijkertijd wil de provincie dat onze gemeente ruimte gaat bieden aan grote windmolens. Terwijl onze gemeente in de provincie door 60 ha zonneweiden voorop loopt met duurzame energie opwek. Dezelfde provincie houdt de bouw van 1.000 woningen in onze gemeente echter tegen. Vanwege de verkeersafwikkeling op de N229.

Wat het CDA betreft is Wijk is er niet alleen voor Utrecht. Utrecht moet er ook zijn voor Wijk. Het CDA steunt dan ook de plannen van het college om de bouw van woningen voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen te combineren met de bouw van woningen voor eigen inwoners. En dat kan op een aantal plekken net buiten de huidige bebouwde kom. De provincie moet dat dan wel toestaan.

Energie opwek via grote windmolens ligt heel gevoelig. Het CDA is niet per definitie tegen. Maar ook niet zonder meer voor. Windmolens hebben veel nadelen. Maar ook voordelen. Alleen als de voordelen (bijvoorbeeld een forse extra geldstroom voor voorzieningen en extra ruimte voor woningbouw) voor onze inwoners per saldo groter zijn dan de nadelen zal het CDA misschien voor windmolens zijn. Het blijft een lastige en ingewikkelde afweging tussen belangen van direct omwonenden en het algemeen belang.

Gerard Migchels, fractievoorzitter CDA Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie