Gerard Migchels
Gerard Migchels Jeroen Bouman

Raadspraat - Ruimte voor pre-mantelzorgwoningen

29 november 2023 om 07:54 Opinie

Opiniepeilers hadden mij al voorbereid op een historisch verlies voor het CDA. 5 zetels was te verwachten. Dat de PVV zou verdubbelen had ik echter niet verwacht. Wel dat ze zouden groeien. Een gematigde Geert Wilders spreekt eenvoudigweg meer kiezers aan.

Maar wat betekent zo’n verkiezingsuitslag met 3922 stemmen voor de PVV in onze gemeente nu voor mij als lokale CDA politicus? Ik zie het vooral als een sterk signaal om nog beter te moeten luisteren naar de echte problemen van onze inwoners. En met concrete oplossingen moet komen. Over migratie gaan we niet als gemeenteraad. Ook niet over inkomenspolitiek. Maar wel over woningbouw. Een woning voor onze eigen jeugd. Voor eigen inwoners met een middeninkomens en voor eigen inwoners die via een scheiding zonder woning zitten.

Ik ben heel trots op de 52 flexwoningen. Waarvan er 34 zijn voor onze eigen inwoners. Met dank aan de financiële bijdrage vanuit het Rijk. Zonder die 12.000 euro per woning waren die 34 woningen er niet gekomen. De overige 18 woningen zijn voor Oekraïners en statushouders.

Hoe kunnen er snel meer woningen komen? Naast nog meer flexwoningen, splitsen van grote woningen en het ombouwen van kantoren kunnen ook pre-mantelzorgwoningen hieraan bijdragen.

Een amendement van CDA, D66 en SP heeft er voor gezorgd dat de pre-mantelzorgwoning is opgenomen in de woonvisie. Afgelopen maand heb ik met een familie om tafel gezeten die graag een pre-mantelzorgwoning willen realiseren. Ik zou graag in contact komen met andere families die ook een pre-mantelzorgwoning willen. Want des te meer families, des te groter de kans dat het college schaarse ambtelijke capaciteit gaat vrijmaken om pre-mantelzorgwoningen te realiseren.

Kortom, ik zie de uitslag als een aansporing. En hoop dat we in onze gemeente met elkaar in gesprek blijven en de uitslag niet zal leiden tot polarisatie tussen bevolkingsgroepen. Dat we elkaar niet veroordelen maar ons best doen elkaar te begrijpen: Eerlijk, Verbindend en Houdbaar.

Gerard Migchels, fractievoorzitter CDA Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie