2021
2021 H.C. RIJNIERSE

Raadspraat: Windmolens, smeltend glad ijs

7 februari 2024 om 08:30 Opinie Raadspraat

Windmolens. Het is een van de grootste splijtzwammen in de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede.
In de raad is dat voelbaar door de onderhuidse sneren, de summiere begroetingen en grappen die net iets scherper zijn dan normaal.

In 2012 stemde de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede unaniem tegen de komst van windmolenparken in onze gemeente. Unaniem? Ja, unaniem. Groenlinks was namelijk de zaal uit gelopen omdat ze het niet eens waren over de agendering van het onderwerp.


Het betekende het begin van Ewec, opgericht door een oud Groenlinkswethouder, een Groenlinks raadslid en betrokken inwoners. De missie was draagvlak creëren voor de in hun ogen wél zeer urgente energietransitie.

Waar het probleem ligt is dat er in de missie een aanname verscholen ligt. Namelijk dat de energietransitie alleen mogelijk wordt met windmolens. Wijk bij Duurstede is als gemeente een van de koplopers Duurzame Opwek in de Provincie Utrecht. Wij hebben aan ons Res-bod voldaan. Het bijzondere is dat de Regionale energie Strategie achterloopt omdat alle windmolenprojecten vertraging oplopen. Het idee dat je 2030 dus gaat halen met windmolenprojecten, waarbij de gemiddelde proceduretijd bij de rechtbank al oploopt tot 12 jaar, is wat BurgerBelangen betreft een fabeltje. Ook de reductie van energiegebruik wordt steevast niet meegenomen in beleidsvoering. Terwijl dáár toch het probleem ligt. De groei van energieverbruik is enorm.

De missie impliceert ook dat je, als je geen voorstander bent van windmolens je het energievraagstuk niet belangrijk vindt. Het is jij tegen zij, hun tegen het, wij tegen elkaar. En daar sta je dan als raadslid, met een doordenderende Provincie hijgend in je nek en een ambitie die eigenlijk al niet meer haalbaar is. Vaak begrijp ik het dus ook wel, als inwoners ons vertellen dat het vertrouwen in ons afbrokkelt. Het is verdomd glad ijs waarop je als raadslid probeert te schaatsen en het smelt.

Nynke Plaatsman-Visser,
Burgerbelangen

advertentie
advertentie