Frances Place
Frances Place OpRecht

RAADSPRAAT - Provincie, wat maak je me nu!

1 november 2023 om 08:50 Opinie Raadspraat

Ruim een half jaar lang heeft een groep raadsleden in Wijk bij Duurstede overlegd over hoe ze inwoners het best naar hun mening konden vragen over het opwekken van duurzame energie. Dat gebeurde met veel zorgvuldigheid want het is een lastig onderwerp dat diep ingrijpt in het leven van mensen. Denkt u maar aan de gierend hoge gasrekeningen van vorig jaar winter. De bedoeling was dat mensen uit alle lagen van de bevolking de kans zouden krijgen om ideeën aan te dragen zonder beperkingen. Alle acht partijen in de Wijkse gemeenteraad ondersteunden het plan. Het was een mooi staaltje samenwerking. Het participatietraject zou in november starten.

Toen kondigde de provincie aan dat ze op 20 oktober een eigen participatietraject zouden starten: over windturbines en de locaties waar ze kunnen worden geplaatst. Weg vrije uitwisseling van ideeën. De provincie had besloten dat de geplande zonne-energieprojecten met meer windenergie moesten worden aangevuld. Ik bespaar u de technische details, maar het meedenken door burgers mocht alleen nog maar gaan over de locatie van windturbines en niet meer of ze er überhaupt moeten komen en dat terwijl er over die windturbines steeds meer te zeggen valt.

Windmolens doden tientallen miljoenen insecten, vleermuizen en 50.000 vogels per jaar alleen al in Nederland

Windmolens maken mens en dier ziek o.a. ten gevolge van het laagfrequente geluid en de trillingen

Door erosie komen fijne ijzer- en kunststofdeeltjes, waaronder het kankerverwekkende Bisfenol A terecht op onze landbouwgrond en in ons oppervlaktewater

Windturbines leveren geen stabiele energie aan het elektriciteitsnet

Er is geen oplossing voor het recycleprobleem

De enorme subsidies maken burgers armer en de energiegiganten rijker

En de lijst gaat door. Hoe kun je als provincie die kolossen in het landschap dwingend aan inwoners opleggen zonder het gesprek over die grote nadelen aan te gaan? Wat voor een bestuur is dat? Zou een provinciaal bestuur niet dienstbaar moeten zijn aan de inwoners van de gemeentes die binnen haar grenzen vallen? De actie van de provincie laat de raadsleden die op een zorgvuldige en open manier het gesprek met de Wijkse inwoners hadden willen aangaan, in verwarring achter.

Provincie, wat maak je me nu?

Frances Place, OpRecht!

advertentie
advertentie