Frances Place
Frances Place OpRecht!

Raadspraat - Eigenlijk mag je het niet zeggen maar…

24 januari 2024 om 08:50 Opinie Raadspraat

Bestaat er zoiets als een ‘juiste’ mening of een ‘verkeerde’? En als jij er blijkbaar een verkeerde mening op na houdt, houd je dan je mond omdat je bang bent door anderen als slecht mens gezien te worden? Van die angst hebben nogal wat inwoners last, want hoe vaak hoor je niet: eigenlijk mag je het niet zeggen, maar …

Neem de asielboot. De kans dat die er in Wijk bij Duurstede komt lijkt steeds groter te worden. Afgelopen zomer begon het gemeentebestuur al een onderzoek naar mogelijke plekken waar een asielboot aangemeerd zou kunnen worden. Door de spreidingswet groeit de druk om die boot er ook echt te laten komen.

Honderd meest jonge mannen in een kleine gemeente opvangen heeft vergaande gevolgen. Wil je daar draagvlak voor krijgen dan is een goed gesprek met inwoners toch wel het minste. Maar als zij bang zijn om voor hun mening uit te komen dan is een goed gesprek onmogelijk. Inwoners ervaren dat je er alleen maar op één manier over mag denken: de ‘goede’ manier. Op de televisie komt vooral de ‘juiste’ mening aan het woord: migranten die zich bij Ter Apel melden, moeten geholpen worden, geen discussie mogelijk.

In Nederland en dus ook in Wijk bij Duurstede stapelen de problemen zich op. We hebben een landsbestuur dat niet meer in staat lijkt om ook maar één van de vele crises op te lossen. In onze eigen gemeente merken we dat aan de mensen die hun energierekening niet kunnen betalen, ouderen en langdurig zieken die geen thuiszorg kunnen krijgen, een groeiend aantal gezinnen dat een beroep moet doen op de voedselbank, en aan een nijpend tekort aan woonruimte. Dat schreeuwt om oplossingen. Daartegenover staat een gemeente met zulke grote financiële tekorten dat ze zwaar moet bezuinigen op die broodnodige voorzieningen.

In een gemeenschap die al zwaar onder druk staat, veroorzaakt de komst van een asielboot veel problemen. Maar waar het hier vooral over gaat is de moreel superieure houding van degenen die het een goed idee vinden tegenover degenen die er anders over denken.

We willen toch niet een situatie zoals die in Oost Duitsland bestond en waar het Klein Orkest in 1984 over zong?

Maar wat is nou die heilstaat als er muren omheen staan; Als je bang en voorzichtig met je mening moet omgaan.

Maar wat is nou die heilstaat, zeg mij wat is hij waard; Wanneer iemand die afwijkt voor gek wordt verklaard.’

Frances Place, OpRecht!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie