Bath Abbey Choir in 2022 in de Grote Kerk
Bath Abbey Choir in 2022 in de Grote Kerk SCGK

Drieluik van Engelse topkoren in de Grote Kerk

15 mei 2023 om 07:52 Muziek Tips van de redactie

WIJK BIJ DUURSTEDE  Anderhalve week geleden keken in Nederland rond de anderhalf miljoen mensen naar het live tv-verslag van de kroning van Koning Charles III in Westminster Abbey in Londen. Ruim een halfjaar eerder deed datzelfde aantal dat toen het ging om de uitvaart van Queen Elizabeth II vanuit diezelfde kathedraal en de plechtigheid daarna in de Chapel van Windsor Castle. Nooit eerder kwamen zoveel Nederlanders in zo korte tijd in aanraking met de zo karakteristieke gebruiken en klanken uit de Anglicaanse liturgische traditie. Zonder dat u zich dat waarschijnlijk bewust bent, zijn het de zo typische klanken van Engelse (vaak jongens)koren in combinatie met hoe alleen Engelse orgels klinken die u laten ervaren dat u onmiskenbaar in een Engelse kathedraal bent.

Grote kerk als muziekpodium

Wat dit met Wijk bij Duurstede te maken heeft? Meer dan u denkt! In 2019 werd in de Grote Kerk een orgel in gebruik genomen dat de Stichting Concerten Grote Kerk (SCGK) uit een leegstaande Engelse kerk haalde en restaureerde. Samen met de weergaloze akoestiek die de kerk op de Markt heeft, zette deze verandering de Grote Kerk ineens nadrukkelijk in Nederland op de kaart als heel mooi muziekpodium.

En dat blijft ondertussen niet meer beperkt tot Nederland alleen. Beroemde, toonaangevende, vaak beroepskoren uit Engeland die in de voorjaar- en zomerperiode op internationale tournee gaan, hebben ‘lucht gekregen’ van de unieke omstandigheden die de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede biedt. Vorig jaar gaven de koren van Tewkesbury Abbey en Bath Abbey schitterende concerten. Bij dat laatste concert merkte een trouwe bezoeker na afloop over de fantastische koorklank op: “Voor het eerst in mijn leven had ik het gevoel dat de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede te klein was…”.

Drieluik van Engelse topkoren

Dit jaar overtreft de belangstelling vanuit Engeland alle verwachtingen. SCGK spreekt dit jaar over een “Drieluik van Engelse topkoren”. Alle drie koren (jongens in combinatie met betaalde beroeps mannenstemmen) behoren tot de allerbeste kathedrale koren van het Verenigd Koninkrijk en hebben hun thuisbasis in kathedralen die tot de verbeelding spreken: die van York, Oxford en Londen.

De eerste uit het drieluik van gelegenheden die u niet mag missen, is de Choral Evensong op zaterdag 27 mei die gezongen wordt door The Choir of York Minster. De zangers staan onder leiding van Robert Sharpe en de eigen organist uit York, Ben Morris bespeelt het Harrison & Harrison-orgel in de Grote Kerk. U hebt gratis toegang, maar eigenlijk vraagt SCGK u achteraf toch vrijwillig voor uw entree te betalen als u dat kunt missen.

St. Paul’s Cathedral Choir

Dat dit wereldberoemde koor uit de al even beroemde kathedraal van Londen ‘Wijk’ zou bezoeken, had niemand verwacht. Op woensdag 19 juli maken zij het drieluik compleet (The Magdalen College Choir uit Oxford heeft dan precies een week ervoor een concert gegeven). Voor dit laatste concert door ‘St. Paul’s’ kan SCGK het helaas niet volouden dat voor toegang niet vooraf betaald moet worden. De voorzitter van SCGK, Sjoerd Vredenberg, doet het dringende advies op tijd kaarten te bestellen via www.scgk.nl. Er wordt een grote opkomst verwacht!

St. Paul's Cathedral Choir
Drie Engelse topkoren in de Grote Kerk
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie