Nicolas Chorale
Nicolas Chorale SCGK

Choral Evensong in de Grote Kerk

4 mei 2022 om 09:35 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zondag 8 mei zal om 16.00 uur opnieuw liturgie worden gevierd tijdens een Choral Evensong in de Grote Kerk.

Is de Choral Evensong een kerkdienst? Nee, niet in de zin dat het onder verantwoordlelijkheid van een kerkgenootschap wordt georganiseerd. Is de Evensong een concert? Nee, dat is het evenmin. De Stichting Concerten Grote Kerk organiseert de Choral Evensong om een bij de Anglicaanse traditie aansluitend, artistiek hoogwaardig verstild bezinningsmoment op de zondag- of zaterdagmiddag te kunnen beleven. Daarbij mogen zowel bezoekers zich thuis voelen die dicht bij een kerkelijke traditie staan, als bezoekers waarbij dat minder of zelf helemaal niet het geval is. Er lopen mensen binnen die een avondgebed willen beleven, er gaan ook mensen een klein uurtje zitten, enkel om lekker van fraaie muziek te genieten. U bent allemaal welkom!

RITME Kenden we de eerste jaren zes tot acht Choral Evensongs in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede, u zult gemerkt hebben dat de frequentie de laatste twee jaar is toegenomen. Hoewel het ritme nog niet helemaal goed te pakken is, is het streven om elke maand een Choral Evensong te kunnen bezoeken. Daarmee doet Wijk goed mee met de plaatsen in Nederland die er op het gebied van Evensongs ‘toe doen’. Dat zijn we aan de prachtige kerk, akoestiek en orgelpark verplicht, zo vinden we als SCGK!

GILES BRIGHTWELL Om een dergelijk aantal Evensongs te kunnen garanderen is het fijn om over Capella Dorestad te kunnen beschikken. Maar ook om daarnaast verdere samenwerking te ontwikkelen met ensembles en dirigenten die hun sporen in deze wereld hebben verdiend. Giles Brightwell, die zondag 8 mei Nicolas Chorale dirigeert, kennen we. En hoe! We kennen hem als de (ful[GEZON

GEZONGEN DELEN Als introïtus klinkt He shall feed his flock (Messiah) van Georg Friedrich Händel (1685 – 1759);

·          De Preces and Responses zijn van de hand van Philip Radcliffe (1905 – 1986);

·          Van de Chant, Psalm 113 & 114 is op dit moment nog niet bekend welke compositie zal klinken…;

·          De canticles, het Magnficat en het Nunc Dimittis (B Flat) zijn van Charles Villiers Stanford (1852 – 1924);

·          Als Anthem zal The King of Love my shepherd is van de Engelse componist Arthur Sommervell (1863 – 1937) klinken;

·          Als een van de drie Hymns zingt u (of u luistert naar) Thine forever, God of Love (Newington).

U bent van harte welkom om het de Choral Evensong in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede mee te beleven. Er gaat niks boven plaats nemen in, en onderdeel zijn van de prachtige ambiance en akoestiek van de Grote Kerk. Als u uw ogen sluit, kunt u nauwelijks nog aanwijzen waar de klanken vandaan komen, ‘ze omsluiten u’!  Voor het geval u er toch niet bij kunt zijn, bieden wij u een livestream aan. Ook voor het op een later tijdstip herbeleven van deze Choral Evensong blijkt dit een gewaardeerd medium te zijn geworden. We gaan er voorlopig mee door. We zenden live uit via deze link naar de Choral Evensong van 8 mei. Opnieuw doet SCGK met klem een beroep op uw vrijwillige financiële steun. 

Choral Evensong
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie