Er is afgelopen jaar 40% minder restafval aangeboden dan in 2020
Er is afgelopen jaar 40% minder restafval aangeboden dan in 2020 Archief BDUMedia/Christine Schut

Gemeente Wijk bij Duurstede evalueert het het nieuwe grondstoffenbeleid: het nieuwe beleid werpt zijn vruchten af

29 maart 2023 om 10:27 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeente Wijk bij Duurstede evalueerde het grondstoffenbeleid. De nieuwe manier van het berekenen van de afvalstoffenheffing startte op 1 april 2021. Sinds die datum is de afvalstoffenheffing verdeeld in een vast bedrag en een bedrag per keer dat inwoners restafval aanbieden.

Uit onderzoek blijkt dat inwoners hun best doen. Zij leverden afgelopen jaar 40% minder restafval aan dan in 2020. Zij stopten in 2022 12% meer PMD en 4% meer GFT in hun kliko’s dan in 2020. De hoeveelheid tuinafval hangt af van het weer. Daarom is nu nog niet te zeggen of dit voor meer GFT zorgt. Er is geen verschil in de hoeveelheid zwerfafval.
Voor de evaluatie hielden de onderzoekers 131 straatgesprekken met inwoners. Daarnaast vulden 384 inwoners een online vragenlijst in.

DE MEESTE INWONERS ZIJN TEVREDEN OVER HET SYSTEEM VAN INZAMELING

De inwoners geven de afval- en grondstofinzameling in onze gemeente gemiddeld een 7,2. Dat is ruim een halve punt meer dan bij de tussentijdse evaluatie van december 2021.
Meer dan twee derde van de inwoners is tevreden over het principe ‘de vervuiler betaalt’. ,,Gebruiken inwoners de restafval kliko of de ondergrondse container minder vaak voor restafval? Dan wordt de eindafrekening lager,” zegt Wil Kosterman, wethouder afval en grondstoffen. ,,Veel inwoners sparen nu langer het restafval op. Ook bieden zij de grondstoffen beter gescheiden aan. We zijn er blij mee, dat inwoners zo goed hun afval scheiden. Het gaat vooral om het besef: wat hoort in welke kliko? Kan iets nog een tweede leven krijgen? We zijn met zijn allen goed op weg.”

ER ZIJN SPECIALE REGELINGEN VOOR LUIERS EN MEDISCH AFVAL

Er is een regeling babyluiers en een regeling medisch afval. Zo voorkomt de gemeente, dat inwoners met kinderen in de luiers en inwoners met medisch afval een hoge afvalrekening krijgen. Veruit de meeste gebruikers zijn tevreden over de regelingen voor babyluiers en medisch afval.
De afvalstoffenheffing is per adres zo’n € 8 lager, dan als er geen nieuw grondstoffenbeleid zou zijn geweest.

DE VERANDERDE INZAMELING VOOR HOOGBOUW EN BINNENSTAD HEEFT PLUSSEN EN MINNEN

Bewoners van de hoogbouw kunnen hun GFT gescheiden aanbieden, zodat zij minder restafval overhouden.
Vanaf 2022 zijn de verzamelcontainers voor PMD weggehaald. Bewoners van hoogbouw en de binnenstad hangen hun zakken PMD nu op verzamelplekken. Dit heeft een positief resultaat. Het afgelopen jaar werd nog maar 0,7% van het PMD afgekeurd, omdat er ander afval tussen zat.
Dit systeem heeft ook een nadeel. Vorig jaar plaatsten inwoners ruim twee keer zoveel afval bij ondergrondse containers dan in 2021. Zij zetten namelijk op andere dagen dan de inzameldag PMD-zakken naast de ondergrondse containers. En dat lokt weer het plaatsen van ander afval naast de ondergrondse containers uit.
Op plaatsen waar dat veel gebeurt, zijn haken opgehangen. Hierdoor plaatsen inwoners PMD niet meer naast de ondergrondse container. Ook ontvingen inwoners opnieuw informatie, dat zij PMD alleen vanaf donderdagavond 20.00 uur mogen aanbieden. Toch zijn er nog steeds locaties, waar inwoners ook op andere momenten PMD ophangen.

DE GEMEENTE LUISTERT NAAR DE WENSEN VAN DE INWONERS

Het PMD en in de zomer ook het GFT vaker ophalen? Een deel van de inwoners zou dat fijn vinden. De meeste mensen vinden het prettig als de milieustraat ruimere openingstijden krijgt. Het liefst zien ze dat de milieustraat ook op de zaterdagmiddag open is. Ook stellen inwoners voor om de openingstijden te veranderen naar de maandag- en woensdagmiddag, in plaats van ‘s ochtends.
De gemeente neemt deze wensen serieus en onderzoekt de mogelijkheden hiervan. Later dit jaar moet duidelijk zijn wat haalbaar is.

advertentie
advertentie