Straks betalen we ons restafval per aangeboden zak of bak
Straks betalen we ons restafval per aangeboden zak of bak Marion Kiewik

Restafval wordt straks per zak of bak betaald

2 juni 2020 om 13:53 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Iedereen in de gemeente Wijk bij Duurstede betaalt vanaf 1 januari 2021 een bedrag per keer dat de grijze kliko aan de straat gezet wordt of voor elke keer dat er restafval weggebracht wordt naar een ondergrondse container. De gemeente wil daarmee de hoeveelheid restafval per persoon verder terugbrengen. 

Dit systeem heet diftar, dat staat voor gedifferentieerde tarieven. Iedereen betaalt een vast bedrag voor afvalstoffenheffing, zoals nu het geval is en daarnaast komt het variabele tarief, dat afhankelijk is van de hoeveelheid restafval die aangeboden wordt. De kans is groot dat de meeste inwoners meer zullen betalen volgend jaar, maar dat komt voornamelijk doordat de kosten voor restafval landelijk stijgen. De overheid doet er op alle niveaus alles aan om de hoeveelheid restafval te verminderen.     

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over dit nieuwe systeem. De gemeente heeft daarom antwoorden op veel gestelde vragen op haar website gezet. Eerder publiceerde Wijks Nieuws al een uitgebreid artikel over dit onderwerp. Veel vragen zijn ook nog niet geheel te beantwoorden. Onbekend is hoeveel het gaat kosten per inwoner, wanneer de ondergrondse containers er komen en waar. Ook is niet bekend welke oplossing er komt voor het aanbieden van luiers. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie