Diftar wordt op 1 april ingevoerd
Diftar wordt op 1 april ingevoerd Gemeente Wijk bij Duurstede

Invoering diftar uitgesteld tot 1 april

22 november 2020 om 11:11 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 1 april 2021 gaat diftar van start in de gemeente. Eerst zou dit op 1 januari gebeuren. De reden voor het uitstel is dat de voorbereidingen meer tijd kosten dan verwacht. Met diftar betalen inwoners een vast jaarbedrag en een bedrag voor elke keer dat zij hun kliko met restafval aan de straat zetten. Of voor elke keer dat zij afval in de ondergrondse container voor restafval gooien.

Wethouder Hans Marchal legt het uit: „We bereiden diftar goed voor. Daar komt veel bij kijken, meer dan we dachten. Denk bijvoorbeeld aan de registratie op de vuilniswagens en de ondergrondse containers. Dit gaan we uitgebreid testen voordat we een bedrag in rekening brengen. Ook nemen we meer tijd om goed uit te leggen wat er precies gaat veranderen en waarom. We zorgen dat alles goed werkt en dat iedereen goed geïnformeerd is, zodat we niet voor verrassingen komen te staan."

Met diftar betalen inwoners een bedrag per keer dat restafval wordt aangeboden. Restafval is het ‘echte’ afval dat overblijft na afvalscheiding. Door het afval goed te scheiden blijft er minder restafval over. Van het gescheiden afval worden nieuwe materialen en producten gemaakt. In wat nu als restafval wordt aangeboden, zit nog veel ander afval dat gescheiden en opnieuw gebruikt had kunnen worden. Met diftar blijft het aanbieden van het meeste recyclebaar afval gratis. Bijvoorbeeld oud papier, groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons (PMD), textiel, glas, apparaten en luiers. Wie dit goed apart houdt, is met diftar dus goedkoper uit dan wie dat niet doet.

Diftar zorgt voor lagere afvalkosten: recyclen is veel goedkoper dan het afval vernietigen in een verbrandingsoven. Helaas stijgen veel afvalkosten nu. Juist door betere afvalscheiding als gevolg van diftar stijgen de totale kosten minder snel. Op 15 december stelt de gemeenteraad de tarieven voor de afvalstoffenheffing in 2021 vast.

Meer lezen over het nieuwe afvalbeleid? Kijk op www.wijkbijduurstede.nl/pdc/Diftar-de-meest-gestelde-vragen.html.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie