Hogere afvalstoffenheffing
Hogere afvalstoffenheffing Gemeente Wijk bij Duurstede

Hogere afvalstoffenheffing komt niet door diftar

28 december 2020 om 13:50 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeentelijke kosten voor het afvalbeheer van volgend jaar gaan fors stijgen, omdat het verwerken van het restafval duurder wordt. Voor 2021 bedragen de kosten € 299,- per huishouden. Om de kosten eerlijker te verdelen en er voor te zorgen dat het afval nog beter gescheiden wordt, is er gekozen voor diftar. Ook zonder diftar zouden de kosten € 299,- per huishouden zijn. Met diftar betaalt ieder huishouden in een vast bedrag van € 263,-. Vanaf 1 april komt daar een variabel bedrag voor restafval bij van gemiddeld € 36,- .

Bewoners betalen het variabele tarief voor elke keer dat niet-gescheiden restafval wordt aangeboden. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat een huishouden tussen april en december 2021 gemiddeld nog 4 tot 5 maal de kliko van 240 liter aanbiedt. Of 3 tot 4 maal de kliko van 140 liter. Of 24 zakken in de ondergrondse container. Dus dat is ongeveer om de maand de kliko aan de weg, of met één vuilniszak per 2 weken naar de ondergrondse container.

Dat is veel minder dan voorheen. Dat komt doordat mensen hun afval beter scheiden én de kliko pas aan de weg zetten als die helemaal vol is. Het aantal verwachte aanbiedingen is gebaseerd op ervaringen bij andere diftar gemeenten.

DIFTAR DE MEEST GESTELDE VRAGEN De vragen over nascheiding, wat is bedacht voor luiers, of voor de hoogbouw staan op de website: www.wijkbijduurstede.nl/pdc/Diftar-de-meest-gestelde-vragen.html. Heeft u nog vragen die u daar niet tussen ziet staan? Stuur dan een mail naar: info@wijkbijduurstede.nl.

GEEN WINST In 2021 wordt het aantal aanbiedingen per keer precies gevolgd. Als blijkt dat inwoners de kliko’s gemiddeld vaker aanbieden (en de gemeente daardoor meer inkomsten krijgt), dan wordt dit verrekend in de heffing van 2022. De gemeente mag namelijk geen winst maken op het afvalbeheer.

advertentie
advertentie