Afbeelding
Ali van Vemde

In afwachting van nieuwbouw, tijdelijke huisvesting Oekraïners bij Sluis Noord in Wijk bij Duurstede

28 februari 2023 om 14:14 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeente heeft met een brief omwonenden van Sluis Noord 14 in Wijk bij Duurstede laten weten dat in de periode voordat op de plek van het voormalige pand van Rijkswaterstaat nieuwe appartementen worden gebouwd, het pand geschikt wordt gemaakt voor de opvang van Oekraïners. Op 8 maart is hierover een informatieavond voor omwonenden.

Het gaat hier om het oude steunpunt van Rijkswaterstaat aan Sluis Noord 14 in Wijk bij Duurstede. Op deze plek komen nieuwe woningen. Maar voor het zo ver is, wordt Sluis Noord een tijdelijke opvang voor Oekraïners. 

OEKRAÏNERS DIE HIER AL WONEN

De gemeente in haar brief aan omwonenden: ,,Wij gaan bekijken of we het pand aan Sluis Noord 14 geschikt kunnen maken om enige tijd mensen die uit Oekraïne gevlucht zijn op te vangen. Het gaat om mensen die op dit moment elders in onze gemeente wonen. Op verschillende plaatsen binnen onze gemeente hebben Oekraïners tijdelijk onderdak gekregen. Zij wonen bijvoorbeeld bij mensen thuis, of in een leegstaand kantoorgebouw. Aan de tijdelijke woonruimte komt nu een einde. Met het langer voortduren van de oorlog in Oekraïne, stoppen steeds meer gastgezinnen met het bieden van onderdak aan Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast krijgt het kantoorpand dat voor een tijdelijk onderkomen zorgt, binnenkort een andere bestemming. Een flinke groep Oekraïense vluchtelingen moet daarom vóór 1 april 2023 uit hun woonruimte vertrekken. De gemeente is verantwoordelijk  voor hun opvang. Daarom zou het helpen als een aantal mensen uit deze groep onderdak kan krijgen op de locatie Sluis Noord.”

Volgens de gemeente voelen deze mensen zich al aardig thuis in Wijk bij Duurstede. De groep bestaat voornamelijk uit vrouwen. De meesten hebben hier werk gevonden en dragen bij aan onze lokale samenleving en economie. Hun kinderen gaan hier naar school. Daarom is het fijn, als ze voorlopig in Wijk bij Duurstede kunnen blijven wonen. 

EIGENAAR GEEFT AL TOESTEMMING

De eigenaar van het pand heeft al toestemming gegeven om het gebouw tijdelijk te gebruiken om deze mensen onderdak te bieden. De gemeente onderzoekt op dit moment wat er nodig is om het pand geschikt te maken. 

De informatieavond is op woensdag 8 maart op Sluis Noord 14 van 19 tot 20 uur. De gemeente informeert bewoners over de onderzoeken en het mogelijke vervolg. Het doel is om te luisteren naar ideeën en om vragen te beantwoorden. Van de avond wordt een verslag gemaakt. 

Bent u verhindert, maar heeft u vragen of ideeën? Neem in dat geval per mail contact op met de gemeente: m.vandort@wijkbijduurstede.nl. 

Kuun Jenniskens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie