Het Oude Stadhuis staat ook op de energierekening van de gemeente, maar wordt op dit moment verduurzaamd
Het Oude Stadhuis staat ook op de energierekening van de gemeente, maar wordt op dit moment verduurzaamd Kuun Jenniskens

De energierekening van de gemeente Wijk bij Duurstede

1 november 2022 om 15:30 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeente Wijk bij Duurstede was één van de vele gemeenten die goedkoop gas bij Gazprom had ingekocht. Per 1 januari 2023 loopt dit contract af. Vanaf die datum betrekt de gemeente elektriciteit via EWEC - OM nieuwe energie. Voor gasinkoop blijft de gemeente optrekken met 17 andere Utrechtse gemeenten - deze aanbesteding loopt nog. Is de gemeente hiermee veel duurder uit?

 door Kuun Jenniskens

De gemeente zit momenteel nog op de oude vaste lage tarieven voor gas en elektra. Via EWEC gaat de gemeente meedoen met de EPEX spot beurs, waar energie per uur en per dag wordt ingekocht.  Zo wil de gemeente voorkomen dat een hoog tarief voor langere tijd zou moeten worden vastgelegd - aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,De gemeente is naar verwachting niet duurder uit door nu een samenwerking aan te gaan met OM nieuwe energie dan als we mee hadden gedaan aan de gezamenlijke aanbesteding.”

INKOOP PER UUR VIA EPEX De EPEX spot beurs is een geheel nieuwe tak van sport. Op dagen dat er weinig energie vanuit windmolens of zonnepanelen beschikbaar is, zijn de prijzen daar hoog. Hier staat tegenover dat op dagen met veel wind of zon, de prijzen op de EPEX-spot negatief kunnen uitpakken. Een gemeentewoordvoerder: ,,De EPEX-spot vertegenwoordigt de markt van de toekomst, waarbij goed balanceren van lokale vraag en aanbod een cruciale rol gaat spelen in de energietransitie. De afgelopen jaren hebben laten zien dat de EPEX-markt gemiddeld 10-15 procent goedkoper is dan de ENDEX-markt.” (ENDEX is markt voor energiecontracten voor de langere termijn, red.)

De vraag is of eventuele hogere energielasten in de Begroting zijn gedekt? ,,De gemeente heeft daar voor de Begroting 2023 al rekening mee gehouden, omdat helder was dat het Gazprom contract met lage tarieven op 31 december 2022 wordt beëindigd.”

GEMEENTE BETAALT VOOR VEEL GEBOUWEN DE REKENING De gemeente betaalt voor veel Wijkse gebouwen de energierekening. Het gaat niet alleen om het gemeentehuis, waar ook de bibliotheek, het regionale archief en stichting Binding zijn gehuisvest. Het is een hele lijst: gemeentewerf, gymzaal Binnenstad, brandweerkazerne Wijk bij Duurstede en Cothen/Langbroek, Oude Stadhuis op de Markt, Stadstoren, voedselbank Langbroek, verzamelgebouw Walplantsoen 12, oude bibliotheekgebouw, diverse opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne. Met daarnaast nog alle aansluitingen in de openbare ruimte zoals rioolgemalen/pompen, openbare verlichting, marktaansluitingen etc.

KAN HET DUURZAMER? Zijn hier gebouwen bij waar een slag in duurzaamheid gemaakt zou kunnen worden, bijvoorbeeld door de aanleg van zonnepanelen? De gemeentewoordvoerder zegt dat hier voor de brandweerkazernes nader onderzoek naar wordt gedaan. Het oude Stadhuis wordt momenteel gerestaureerd en daarbij ook verduurzaamd. Het Huis van de Gemeente is al grotendeels verduurzaamd en beschikt over energielabel A.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie