Afbeelding
Foto door form PxHere

Wijk bij Duurstede sorteert voor op woningbouwplannen

12 februari 2021 om 16:04 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeente Wijk bij Duurstede lijkt ernst te maken van haar woningbouw voornemens. Vooruitlopend op de Omgevingsvisie waarin nieuwe woningbouwlocaties bekend worden gemaakt, doet zij een strategische zet en legt de WVG op particuliere gronden nabij Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Dit betekent dat deze eigenaren hun grond bij verkoop alleen aan de gemeente mogen aanbieden.

door Kuun Jenniskens

WVG staat voor Wet Voorkeursrecht Gemeenten. Door dit recht op grond van particuliere eigenaren te leggen, regelt de gemeente het recht van eerste koop. Het betekent niet dat de eigenaar verplicht is om te verkopen. Maar wil hij verkopen, dan moet hij het eerst aan de gemeente aanbieden. Dit om grondspeculatie te voorkomen. Als bekend wordt dat een gemeente ergens woningen wil gaan bouwen, maakt dat grond zeer gewild en dat drijft de prijzen flink op. Door WVG op te leggen voorkomt de gemeente dat ze de hoofdprijs moet betalen.  

Het college van B&W legde dit voorkeursrecht al op 22 december 2020 op deze gronden. Het is aan de gemeenteraad om dit te bekrachtigen. Dat gebeurt tijdens de raadsvergadering van 16 februari om 20:30 uur. 

LANGBROEK EN COTHEN In Langbroek gaat het om twee plek van in totaal 11 hectare: een strook ten zuiden van de Weideland en Kerkeland. En een stuk ten westen achter de Margrietlaan. In Cothen krijgt 5 hectare grond aan de Groenewoudseweg ten zuidoosten van recreatiepark Den Deel de WVG opgelegd.

In Wijk bij Duurstede hadden De Geer III, Zuidwijk en ten noorden van bedrijventerrein Broekweg/ Langshaven in 2015 al WVG opgelegd gekregen, maar die zijn vervallen. Met dit besluit komen zij opnieuw onder WVG te staan.

OMGEVINGSVISIE Tijdens deze raadsvergadering komt ook de gemeentelijke ontwerp Omgevingsvisie aan de orde. Deze geeft de kaders aan voor haalbare locaties voor woningbouw en bedrijventerreinen. Wijk bij Duurstede mag vanuit de provincie (vanuit de PRS) 250 woningen buiten de rode contour bouwen. Maar de gemeente wil meer. Met de nieuwe ontwerp POVI is ruimte ontstaan om 50 woningen bij een kleine kern te bouwen. Voor Cothen en Langbroek is dat een goede handreiking, maar ook dat vindt de gemeente niet voldoende. Op de rol staan nog 400 woningen op inbreidingslocaties (van 2021 tot 2025). Daarmee zijn alle binnenstedelijke plekken wel benut, zo meent de gemeente, en moeten er uitbreidingslocaties beschikbaar komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie