Afbeelding
Pixaby (rechtenvrij)

Kernenergie in Wijk bij Duurstede?

15 oktober 2020 om 14:37 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Wil Wijk bij Duurstede in de toekomst ook gebruik kunnen gaan maken van kernenergie? Een raadsmeerderheid staat hier positief tegenover. Tijdens de raadsvergadering van 10 november zullen VVD, PCG en SP samen een motie indienen met de vraag om kernenergie serieus te overwegen en te onderzoeken.

Deze raadsmotie snijdt dwars door de lijnen van coalitie en oppositie. GroenLinks zit samen met VVD en PCG in de coalitie. Maar omdat GroenLinks tegenstander is van kernenergie, hebben coalitiepartijen VVD en PCG een medestander gevonden bij oppositiepartij SP, die de motie mede indient. Samen hebben zij een meerderheid van 10 stemmen in de gemeenteraad (van in totaal 19 stemmen). Dat is net zoveel als de coalitie normaalgesproken heeft.

De Wijkse raadsmotie is het gevolg van een motie over kernenergie in de Tweede Kamer en in de Utrechtse Provinciale Staten (PS). De provincie moet bij gemeenten gaan inventariseren of er belangstelling is om kernenergie aan de bestaande mix van windmolens, zonne-energie etc toe te voegen.

De Wijkse raadsmotie roept op om deze vraag richting provincie positief te beantwoorden. VVD, PCG en SP vinden dat kernenergie voordelen heeft, bijvoorbeeld op het punt van leveringszekerheid en omdat het minder ruimte in beslag neemt. De Wijkse raadsmotie vraagt om een onderzoek waarin alle opties uit de energiemix worden meegenomen, en merkt op dat de technische aspecten van kernenergie zich in rap tempo ontwikkelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie