Afbeelding
archief BDUMedia

D66 vuurwerkmotie raadsbreed aangenomen

31 januari 2020 om 08:07 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Burgemeester Iris Meerts trekt momenteel samen op met burgemeesters van Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Renswoude, Rhenen, Veenendaal en Zeist om knalvuurwerk landelijk in te perken. D66 bracht, met steun van PCG en GroenLinks, een motie in om de burgemeester hierin te ondersteunen - en dat werd door de hele gemeenteraad omarmd.

door Kuun Jenniskens

Bart van Asperdt (D66) ,,Deze motie is een aanmoediging en ‘a call for action’ voor de burgemeesters die hun nek uitsteken. D66 steunt dit. Sterker nog: iedere inperking van een traditie die volledig uit de hand is gelopen, is welkom.” Van Asperdt noemde het bijvoorbeeld waanzin dat elk jaar een kozijn uit school de Horn wordt geblazen.

BELONEN Jeroen Brouwer (SP) vond dat inderdaad ook waanzin, maar wil wel graag verder met het Wijkse systeem van belonen, vooral omdat handhaven onmogelijk is. Gerard Migchels (CDA) vroeg om die reden of een totaalverbod niet logischer is, omdat dit beter valt te handhaven.

WARZONE VVD raadslid Sybren van der Velden werkt bij de politie en draaide Oudejaarsnacht dienst in Utrecht: ,,Ik kan jullie zeggen, het was een ‘warzone’. Deze traditie is zo ontzettend uit de klauwen gelopen. Het gaat mij als liberaal enorm aan het hart, maar dit kan zo niet langer. Ik wil een leuk feestje. Wat mij betreft komt er een totaalverbod op vuurwerk. Want ook dat wat niet verboden wordt, hebben we om onze oren gekregen. Op sommige plekken konden we niet uit auto komen.”

EERSTE STAP Burgemeester Meerts was op Oudejaarsnacht op pad geweest met de politie, en ook zij noemde het een ‘warzone’. ,,Iedereen was tot op de tanden toe bewapend. En dat om zich klaar te maken voor een feestje - dat heb ik als heel vreemd ervaren. Deze motie is de meest haalbare kaart voor de volgende jaarwisseling. Voor handhaving is de capaciteit van de politie inderdaad onder de waterlijn gezakt. Dit is stap 1. Ik heb liever een landelijk verbod dan dat wij hier iets gaan knutselen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie