Afbeelding
Gemeente Wijk bij Duurstede

Iris Meerts nieuwe burgemeester van Wijk bij Duurstede

19 november 2019 om 22:25 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Vanavond is bekend geworden dat de 46-jarige Iris Meerts van PvdA huize, met partner en twee kinderen woonachtig in Rotterdam, de nieuwe burgemeester wordt. Zaterdag gaan de raadsleden nader bij haar thuis kennis maken. Op 16 december wordt ze als burgemeester geïnstalleerd. Het is duidelijk dat ze staat te trappelen: ,,Misschien kom ik wel eerder hoor!”

door Kuun Jenniskens

Voorzitter van de vertrouwenscommissie Rob Willems (GroenLinks) belde vanavond live tijdens de bijzondere raadsvergadering met haar. Rob Willems stelde haar een aantal vragen waar ze vrij, onbevangen, enthousiast en met veel zin en durf antwoord op gaf.

Bestuurlijk gezien heeft ze ervaring als lid van de Provinciale Staten van Noord Holland. ,,Maar ik ben vooral een ondernemer geweest”. Iris Meerts heeft ook in het onderwijs gezeten, bij het Philharmonisch orkest van Rotterdam gewerkt, en ook nog vrijwilligerswerk gedaan. ,,Dus ik hoop dat ik de diversiteit van Wijk snap.”

Wanneer dacht Iris Meerts voor het eerst dat ze burgemeester wilde worden? ,,Al vanaf kleins af aan.” Ze noemt het verhaal van Annie MG Schmidt ‘De burgemeester is regelrechte held’.,,De burgemeester regelt daar alles en ik wilde heel graag de wereld verbeteren. Dat was dus mijn meisjesdroom, en toen ben ik bestuurskunde gaan studeren om te kijken of dat ook een grote mensendroom kon worden. Ik ben ongelooflijk blij en dankbaar dat de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede mij nu een volwassendroom werkelijkheid laat worden.”

De vraag is natuurlijk waarom Iris Meerts voor Wijk bij Duurstede heeft gekozen? ,,Vlak voor de zomer ben ik een lang weekend wezen fietsen en wandelen en heb ik de sfeer in me opgenomen. De sfeer is zo anders als je in Wijk loopt, of door Langbroek fietst, of als je in Cothen bent. Naast de natuurpracht, spreekt de diversiteit en de eigen kracht mij heel erg aan. Dat mensen het hier graag zelf willen doen vind ik het allermooiste. Het heeft een eigenwijsheid, maar ook een verbinding. Ik geloof erg in lokale kracht. Hier is het net geen koppigheid, er is veel humor - en ik hoop dat we dat erin kunnen houden.”

Uit het publiek kwam de vraag wat haar lievelingsdier was, en dat blijkt de olifant te zijn. ,,Ze zijn veel slimmer dan we denken, maar ook heel erg samen. Als er iets gebeurt in de kudde dan probeert iedereen gelijk de groep bij elkaar te houden. En een olifant is ook heel bedachtzaam. In India kwam ik vier jaar geleden een oma-olifant tegen op het bospad. Dat was een hele avontuurlijke ontmoeting en ze kon ongelooflijk hard rennen voor een oma. Ik was erg onder de indruk van de gedrevenheid waarmee ze probeerde de jonkies te beschermen. Dus ik denk dat ik voor de olifant ga.”

De sollicitatiegesprekken vond ze heel prettig omdat er vanaf het begin een openheid in zat: ,,Ik hoop eigenlijk dat we dat kunnen bewaren, dat we in openheid kunnen samenwerken en dingen eerlijk kunnen zeggen waar we dan samen beter van worden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie